15:54 / 28.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Bandić se zbog adventskih kućica obrušio na novinare

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na pitanja koliko grad to plaća, novinarima je rekao da podcjenuju gradonačelnika.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obrušio se u četvrtak na novinare kojima je odbio odgovoriti na pitanje zbog čega grad Zagreb nije proveo natječaj za adventske kućice, zaprijetivši im da, ako se ne nauče kulturi više nikad neće dobiti njegovu izjavu.

Kad se vratite u ured dobit ćete pisani odgovor od nadležnog ureda, kazao je Milan Bandić novinarima na predstavljanju monografije "I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu".

Na daljnja pitanja koliko grad to plaća, novinarima je rekao da podcjenuju gradonačelnika.

- Nećete uspjeti da ste još toliki, ni vi ni ni vaši urednici, da isprovocirate gradonačelnika, kazao je Bandić koji je nakon idućeg pitanja pozvao novinare da se najprije nauče kulturi.

- Kad vi postavljate pitanja ja šutim, onda vi šutite dok ja odgovaram jer vam neću više nikada dati izjavu, budite pristojni, živimo u suverenoj, slobodnoj i demokratskoj državi gdje mediji neće voditi grad dok sam ja gradonačelnik, rekao je Bandić.

Mediji su objavili da su tri tvrtke povezane s Bandićem, bez natječaja od gradonačelnika Zagreba dobile najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Gradonačelnik nije želio odgovarati ni na pitanje je li šokiran zbog Nusreta Seferovića čija je udruga dobila od grada 6,3 milijuna kuna, a jučer je osumnjičen da je bio šef kriminalne skupine koja je "stranim kriminalnim skupinama" nabavljala hrvatske dokumente.

- Mene je teško šokirati, vi još najmanje, hvala lijepo. Neka institucije rade svoj posao, i policija, rekao je Bandić. 


Grad Zagreb: U dodjeli adventskih kućica poštovani propisi

Grad Zagreb poštovao je propise u dodjeli adventskih kućica tvrtkama čije vlasnike mediji povezuju s gradonačelnikom Milanom Bandićem, odgovorili su u četvrtak iz Grada na napise o organizaciji zagrebačkog Adventa istaknuvši da gradonačelnik može javne površine dodjeljivati neposredno, bez natječaja.

Iz Grada odgovaraju da su sve tri spomenute tvrtke  (Pepermint d.o.o., Kokoš ili jaje d.o.o., Demo Rebus d.o.o.) prošlU propisanu proceduru dodjele javne površine na korištenje sukladno propisima te su podnijele zahtjeve i dobile na korištenje lokacije za koje nije pokazala interes Turistička zajednica Grada Zagreba, koja ima prioritet vezano uz organizaciju Adventa.

- Dodjela kućica nije rezultat samovoljnosti i arbitrarnosti u postupanju gradonačelnika, nego se temelji na pravnim propisima koje je donijela Gradska skupština, poručuju iz Grada.

Iz Grada poručuju da se Grad Zagreb ne bavi najmom kućica ili organizacijom pojedinog događanja, ne prati promet roba i usluga na tim lokacijama, broj posjetitelja određenih lokacija niti koji subjekt se nalazi na kojem dijelu lokacije koju je Grad dao na korištenje, već isključivo daje zemljište na korištenje i za to uprihođuje prihod u obliku naknade, a pri tome nema nikakvog troška.

Grad Zagreb daje pravo na korištenje javne površine direktno podnositelju zahtjeva te ne ulazi u njegovo daljnje ponašanje. Grad nije ovlašten ulaziti u daljnje ugovorne odnose korisnika javne površine s drugima niti ih je ovlašten zabraniti.

- Evidentno je da Grad Zagreb postupa transparentno i zakonito kako u ovome, tako i u svim drugim slučajevima, ističe se u priopćenju koje potpisuje pročelnik Dinko Bilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!