12:53 / 07.04.2019.

Autor: HRT

Bandić traži ispriku najmoprimca kina Europa ili diže tužbu

-

-

Foto: - / -

Više od dvije tisuće građana okupilo se sinoć ispred Kina Europa u Zagrebu.
Više od dvije tisuće građana okupilo se sinoć ispred Kina Europa u Zagrebu. Prosvjedovali su protiv zatvaranja kina koje već deset godina ugošćuje različite kulturne manifestacije. Naime, Uprava je primila dopis da im 1. lipnja istječe desetogodišnji ugovor o najmu te da taj dan kino mora predati Gradu Zagrebu. Grad je to objasnio potrebom za obnovom kina i to iz Europskih fondova za što kino mora biti u vlasništvu grada.

Gradonačelnik Milan Bandić poručuje da od 1. lipnja, dok se ne obnovi, kino neće biti u funkciji.

- A poruka onima koji su jučer prosvjedovali: "Uzalud vam trud svirači", odbrusio je u svom stilu Bandić te ih nazvao svojim političkim oponentima.

- Već su pokrenuti i planovi i radovi i sve što je potrebno za to. Nije samo kino Europa nego se i ostale kulturne institucije natječu za te fondove, objašnjava pročelnik za kulturu grada Zagreba Tedi Lušetić.

Direktor Zagreb film festivala, ustanove koja upravlja kinom, Boris T. Matić poručio je da su prema Gradu ispunili uvjete te da su u šoku zbog dopisa.

Matić je odgovorio da je neistina kako oni trebaju biti u vlasništvu i posjedu da bi se javili na europske natječaje, to je naredne dvije godine, tvrdi.

- Ono što nas samo buni zbog čega sada zatvara. Oni nećete renovirati. Ono što se mi bojimo, s jedne strane uz sve to što ćemo izgubiti, što će naši djelatnici ostati bez posla, je da će kino biti zatvoreno narednih pet godina, rekao je Matić.

Koliko bi obnova kina trebala trajati ovisit će o potrebnim zahvatima i radovima, a nakon toga bit će natječaj. - Na njemu će se svi ravnopravno natjecati, a možda će među njima biti i Boris T. Matić, rekao je Bandić.

Što se tiče priča da bi kino Europa moglo postati narodnjački klub, gradonačelnik Bandić je to u cijelosti odbacio.

- Nakon rekonstrukcije tamo će ponovno biti centar filmske izvrsnosti, tvrdi gradonačelnik Zagreba.

Kako stoji u priopćenju iz ureda gradonačelnika zbog lažne vijesti o narodnjačkom klubu od dosadašnjih najmoprimaca traži javnu ispriku i demantij. U suprotnom će protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

Boris T. Matić pak odgovara da je unuatrag dvije godine u intervjuima uporno ponavljao ono što sad govori gradska vlast.

- Ja sam rekao da sam čuo iz kuloarskih priča da bi se to trebalo dogoditi, da bi zatim svaki put rekao i kako mislim da je to podmetanje i nama i gradu Zagrebu i da to nije istina te da je kino zaštićeno kulturno dobro i da se to naprosto neće moći dogoditi. Pri tome sam molio i ljude iz Grada Zagreba da jednom to demantiraju i da tu lažnu priču skinemo s dnevnog red, objasnio je Matić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!