18:10 / 29.11.2018.

Autor: HRT

Bandić uvodi naplatu parkiranja u Španskom

-

-

Foto: - / -

Stanovnici Španskog već se godinama bore protiv gradonačelnikova pokušaja da uvede naplatu parkiranja. Od 1. prosinca ona ipak počinje.
Stanovnici zagrebačkog naselja na zapadu grada, Španskog, ogorčeni su jer se u njihovu kvartu uvodi naplata parkiranja. Naplata se od prekosutra uvodi samo uz četiri zgrade na rubnom dijelu četvrti koja graniči s industrijskom zonom. Građani pitaju - zašto.

Stanovnici Španskog već se godinama bore protiv gradonačelnikova pokušaja da uvede naplatu parkiranja. Od 1. prosinca ona ipak počinje.

"Kad se krene sa Žitnjaka, Kozari boka, Dubeca i tako dalje, onda može očekivati da ćemo i mi početi plaćati parking", kažu građani.

"Prijedlog za naplatu parkiranja mora doći s lokalne razine, uvođenje naplate mora odobriti Vijeće Gradske četvrti Stenjevec, koje je to iz drugog pokušaja prihvatilo lani u listopadu", ističe Tomislav Palac, vijećnik gradske četvrti Stenjevec (Most).

"Tada je tijesnom većinom izglasovana naplata, tijesnom većinom 10-9, jer su se građani pobunili, bila je ovdje i peticija. I sad 13 mjeseci poslije imamo uvođenje naplate parkiranja, ne znam kakav je to način", dodaje.

Gradonačelnik Milan Bandić je u emisiji Radija Sljeme "Zagrebi po Zagrebu" rekao: "Što se mene tiče, u 4 zone u gradu treba uvesti naplatu parkiranja na cijelom teritoriju grada i na tome ću inzistirati. Nema građana prvog, drugog ili trećeg reda. U centru je prva zona, pa druga, treća, pa četvrta. 25 kuna mjesečno za parkiranje u svojoj ulici je minimalno što ljudi mogu žrtvovati. Tu ne vidim problem. Pa ne možemo javnu površinu koristiti džabe", kaže Bandić.

Građani upozoravaju da je parkirališnih mjesta premalo, o čemu svjedoče vozila parkirana na zelenim površinama.

Na internetskim stranicama investitora vidljivo je da pedesetak parkirnih mjesta još nije prodano. Možda zbog cijene od 7 tisuća eura na godinu. Budući da je cijena povlaštene parkirališne karte za stanare 300 kuna godišnje, kupnja garažnoga mjesta isplatila bi se za 172 i pol godine.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!