11:53 / 26.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Bandić Vladi: Ne uzimajte nam 900 milijuna kuna iz Fonda izravnanja

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poručio je kako neće biti ugroženi kapitalni projekti poput produžene Branimirove ulice ili Jarunskog mosta i stečena prava, Fond solidarnosti za potres kao niti sve ono što je važno za zdravlje građana.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da su koronavirus i saniranje potresa prioriteti za koje će Grad imati novca, a od Vlade očekuje da Zagrebu ne uzme 900 milijuna kuna iz Fonda fiskalnog izravnanja.

S obzirom na to da su na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine zaključci o sklapanju Ugovora između RH, Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije o osnivanju Fonda za obnovu tih potresom pogođenih područja, Bandića su novinari upitali odakle novac.

U Fondu fiskalnog izravnanja su gradski novci

- Covid i potres su dva prioriteta za koje će novaca biti. Onih 900 milijuna kuna u Fondu fiskalnog izravnanja, koji uplaćujemo 15 godina, to su gradski novci, poreznih obveznika Grada Zagreba, i očekujem od Vlade da ih ne uzima Gradu. Eto odakle novci - rekao je na Aktima gradonačelnika uoči sjednice Skupštine.

Poručio je kako neće biti ugroženi kapitalni projekti poput produžene Branimirove ulice ili Jarunskog mosta i stečena prava, Fond solidarnosti za potres kao niti sve ono što je važno za zdravlje građana zbog koronavirusa.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić pojasnila je da je prijedlog Grada osnivanje trgovačkog društva čiji bi Grad bio stopostotni vlasnik. U temeljni kapital tog društva unosi se zemljište čija je procijenjena vrijednost oko 155 milijuna kuna.

- Cilj je da se taj donjogradski blok revitalizira, ali bez da se koriste sredstva iz zagrebačkog proračuna - rekla je Jozić.

Planira se, dodaje, raspisati javni poziv za traženje investitora koji bi dokapitalizirao postojeće društvo unosom u njega novčanih sredstava minimalne vrijednosti koja je procijenjena za vrijednost zemljišta, a možda i više.

- Interes Zagreba bit će zadovoljen na više načina - revitalizirat ćemo područje, dobit ćemo komunalnu naknadu, nova radna mjesta, a imat ćemo 49 posto dobiti od prodaje nekih komercijalnih prostora - ustvrdila je Jozić.

Bandić se zapitao zašto je zadnjih 20 godina u svojstvu gradonačelnika kupovao nekretnine u vrijednosti oko 300 milijuna eura, ističući kako je to dobro da se te plohe sada oplemene te Grad zaradi.

- Lakše je rasprodati nego kupiti. Ovo je način kako oplemeniti vlastiti prostor i uljepšati dio grada - ocijenio je.

Gradonačelnik je novinare uputio na adresu predsjednika Skupštine Drage Prgometa kada su ga upitali zašto se sjednica Skupštine s 51 zastupnikom održava online, a uživo sjednica Sabora gdje je 151 zastupnik.

- Predsjedništvo Skupštine donosi odluku, to pitajte predsjednika Prgometa, on je jedini meritoran odgovoriti na pitanje - kazao je.

Vezano za navode u medijima da je lani u Gradu isplaćeno 16,8 milijuna za ugovore o djelu i novinarski upit zašto grad troši na vanjske suradnike, a ne na svoje zaposlenike, Bandić odgovara da su ugovori o djelu potreba, no ne zna koliko je potrošeno u tu svrhu.

- Svaka lipa koja je potrošena na bilo koju stavku će Gradski ured za financije dostaviti. Bitno je da je sve usuglašeno s propisima - istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!