Bandić za pranje ruku pepelom - reagirala Divjak

02.03.2020.

13:36

Autor: HINA/HRT

default error photo
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić optužio je novinare da "rade priču ni od čega" kada pišu da u školama nema sapuna i tople vode.
Ministarstvo obrazovanja poslalo je preporuke svim vrtićima, osnovnim i srednjim školama s uputama kako spriječiti moguće širenje koronavirusa. Jedan od glavnih načina prevencije je - pranje ruku. A upravo se vezano za higijenske uvjete u zagrebačkim školama i vrtićima danas razvila žučna rasprava.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić optužio je novinare da "rade priču ni od čega" kada pišu da u školama nema sapuna i tople vode, što je uočeno kada je u Hrvatskoj buknula zaraza koronavirusom, te je pritom savjetovao da se, umjesto sapunom, ruke peru - lugom, odnosno pepelom.

- Donio sam paket sapuna da poklonim školi Vladimir Prelog. Ja sam se prao u lugu od drveta. I bio sam zdraviji nego danas i mlađi. Prijeđimo na lug. Prat ćemo ruke lugom, ali ne u zagrebačkim školama. Nabavljam lug sa sela i perem ruke lugom, komentirao je Bandić upit je li Grad Zagreb odgovoran za to što u školama nema određenih potrepština.Zagrebački gradonačelnik, koji je bio na otvorenju nadograđene Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, optužio je pritom novinare da ni od čega rade priču.
Smatra i kako je psihoza oko koronavirusa samo priča "da netko proda lijekove". Zagreb ima standard 50 posto bolji nego ostatak Hrvatske i dajbog da taj ostali dio Hrvatske ima taj standard, pa kad su u pitanju i sapuni i lug kroz koje se ja nastojim našaliti s vama, dodao je Bandić.

U nekim školama nema tople vode

No istina je i da u nekim školama glavnog grada Hrvatske nema tople vode. "Ne postoji u školi topla voda, o tom se radi, znači, u sanitarnim čvorovima tople vode nema zato što nema instalacija koje bi toplu vodu donijele, od '65-te, pretpostavljam", kaže ravnatelj OŠ Lovre pl. Matačića Zagreb Tomislav Milek.

Divjak Bandiću: Nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ocijenila je izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u vezi s nedostatkom sapuna u školama krajnje neprihvatljivom te mu poručila da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza.

- Održavanje osobne higijene važna je preventivna mjera u borbi protiv virusnih bolesti, a sada konkretno koronavirusa. Osnivač škole zadužen je za osiguravanje materijalnih sredstava škola i gradonačelnik Zagreba, kao i svi osnivači, dobivaju za to financijska sredstva i iz državnoga proračuna tako da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza, poručuje Divjak Bandiću u priopćenju.

Divjak izjavu zagrebačkoga gradonačelnika, u kontekstu ozbiljnosti situacije s koronavirusom, ocjenjuje krajnje neprihvatljivom te naglašava da je sigurnost učenika imperativ. Postoje, ističe ministrica, vrlo pozitivni primjeri odgovornih osnivača koji se brinu o školama tako da očekuje "preuzimanje odgovornosti svih čiji je zadatak briga o školama od ravnatelja i osnivača škola do samog Ministarstva znanosti i obrazovanja."

Maras pozvao Bandića da osigura osnovne higijenske uvjete u školama i vrtićima

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je  gradonačelnika Milana Bandića da zbog koronavirusa već sutra u gradskim vrtićima i školama osigura osnovne higijenske uvjete, to jest da za to izdvoji još 40 milijuna kuna. Previše je zagrebačkih škola i vrtića koji nemaju tople vode i to se ne može riješiti odmah, ali odmah se može riješiti da djecu svako jutro kada dođu u školu dočekaju adekvatno očišćene prostorije i najosnovnije higijenske potpreštine, a toga u Zagrebu nema, rekao je Maras i podsjetio kako roditelji svaki dan nadomještaju higijenske potrepštine.U ovom trenutku, ustvrdio je, 150.000 djece u vrtićima te u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu nema osnovne higijenske uvjete. "S obzirom da u Zagrebu plaćamo najveći prirez u državi, obrazovanje bi trebalo biti prioritet Grada i to jednostavno više ne možemo tolerirati. U ovom trenutku po djetetu na godišnjoj razini Grad Zagreb izdvaja svega 300 kuna za cjelokupnu higijenu u školi - i za čišćenje i za materijal i za sapun i za papirnate ubruse. Procjenjujemo da je to nedostatno, istaknuo je Maras na konferenciji za novinare.

Od Bandića i pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića zatražio je dodatnih 40 milijuna kuna na godinu za tu svrhu, što je dvostruko više od sadašnjeg iznosa. Bandiću je poručio i da taj novac, umjesto svojim prijateljima, pajdašima, vozačima i onima s kojima radi određene planove kako uzeti novac građanima, treba uložiti u dječju higijenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!