13:30 / 22.02.2018.

Autor: M.M./Hina

Bandić: Zagrebački model pronatalitetne politike preslikati na cijelu RH

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bandić predlaže da se donesu zakonske izmjene kojima bi se uvele porezne olakšice za roditelje odgajatelje i roditelje čija djeca primaju stipendije.
Stranka rada i solidarnosti - Bandić Milan 365 za poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj predlaže da se zagrebački model pronatalitetne politike preslika na cijelu Hrvatske.

Bandić je predstavljajući inicijativu za poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj istaknuo da je demografska slika Grada Zagreba u bitnome odudara od ostatka Hrvatske čemu svjedoči, primjerice, broj djece upisan u prvi razred osnovne škole koji je porastao sa 6.835 učenika u 2009./2010. na 8.200 učenika u 2017./2018. Tome su, kazao je Bandić, isključivi razlog sustavne mjere aktivne populacijske i demografske politike koje Zagreb provodi zadnjih osam godina.

Podsjetio je na osnivanje zasebnog gradskog ureda za demografiju, program opreme za novorođenčad za koji je u 2017. isplaćeno 78 milijuna kuna za preko 22 tisuće djece, subvencioniranje dječjih vrtića za što Zagreb godišnje izdvaja 839 milijun kuna, subvencioniranje produženog boravka s 44,5 milijuna kuna godišnje, izdvajanja za stipendije od 50 milijuna kuna godišnje. Tu je, dodaje, i besplatan prijevoz za 12.000 učenika i studenata, što košta godišnje 20 milijuna kuna, te besplatni udžbenici za osnovnoškolce i srednjoškolce za što se izdvaja 40 milijuna kuna svake godine.

Kako bi se uspješni zagrebački model primijenio na cijelu državu, stranka predlaže zakonske izmjene kojima bi se primanja roditelja odgajatelja oslobodila od plaćanja poreza i doprinosa, stipendije izuzele iz poreznih olakšica, te povećali iznosi koje studenti mogu zaraditi preko student servisa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!