14:39 / 10.04.2019.

Autor: V.K./Hina

Bandićevu suradniku potvrđena optužnica za izvlačenje gradskog novca

-

-

Foto: - / -

Optužno vijeće Županijskog suda u srijedu je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu koja Roberta Ljutića tereti za izvlačenje 440.000 kuna gradskog novca.
Optužno vijeće Županijskog suda u srijedu je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu koja Roberta Ljutića, bliskog suradnika i nekadašnjeg tjelesnog čuvara i vozača zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a sada šefa zagrebačkih prometnih i komunalnih redara, tereti za izvlačenje 440.000 kuna gradskog novca.

Istraga protiv Bandićeva suradnika i još šest osoba

USKOK podignuo optužnicu protiv Roberta Ljutića

Nakon što je u listopadu trećeokrivljeni Drago Topolovec priznao USKOK-ove optužbe, pored Roberta Ljutića na optuženičkoj klupi ostao je samo Nebojša Dakić, no on je u bijegu. Topolovec je nakon nagodbe s tužiteljstvom krajem listopada osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora.

Početkom listopada, nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom, na rad za opće dobro, novčanu kaznu od 50 tisuća kuna i povrat 220 tisuća kuna nezakonite dobiti osuđena je drugooptužena Sanja Bančević Medenica.

Bančević Medenica s Ljutićem je, prema tvrdnjama USKOK-a, podijelila najmanje 440.000 kuna pa je nakon nagodbe pravomoćno osuđena na povrat polovine tog iznosa, ali i novčanu kaznu te godinu dana zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro.

Nezakonitosti u kojima je za dodatnih 53 tisuće kuna oštećena i udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) navodno su se događale od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016.

Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i, po tvrdnjama tužiteljstva, stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je Topolovac.

Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema optužnici, 'neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva', dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane.

Sredinom rujna nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, a Željko Marković i Goran Pribetić uvjetno na 10 mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!