Bandov: Dogovor bez krčmara

03.07.2018.

20:56

Autor: M.M./HRT

default error photo
Kako će se njemački dogovor odraziti na druge zemlje koje će eventualno morati prihvatiti migrante koji su se na njihovom tlu prvi put registrirali u Europskoj uniji?
Njemački partneri u Vladi CDU i CSU postigli su nakon dvotjedne krize ipak kompromisno rješenje oko migranata. Angela Merkel spasila je krhku njemačku Vladu, oporba kaže da se gubi humanost i da će tranzitni centri za tražitelje azila biti logori. Kako će se njemački dogovor odraziti na druge zemlje koje će eventualno morati prihvatiti migrante koji su se na njihovom tlu prvi put registrirali u Europskoj uniji? U Temi dana gostovali su Goran  Bandov sa Visoke škole međunarodnih odnosa  i diplomacije "Dag Hammarskjöld", te europarlamnetarci Dubravka Šuica i Tonino Picula.

Ovo je dogovor bez krčmara. Trebamo vidjeti dogovor koji će tek biti, posebno s Austrijom u narednim danima, rekao je Bandov, te istaknuo da mu se čini da ovo nije nešto što će u konačnici moći spasiti neku realnu situaciju.

Šuica je istaknula da je glavno stajalište da se problem mora riješiti u miru. Ako je Njemačka nestabilna, nestabilna je cijela Europa i vrlo je važno da se u Njemačkoj postigne dogovor. Dobro je da su se dogovorili CSU i CDU, ali to nije dugoročno održiv projekt. Problem treba riješiti puno temeljitije i s puno više vizije.

Istaknula je da će Hrvatska štiti nacionalne interese, ali i da se Hrvatska nalazi na dvije rute. Prije na balkanskoj, a sada na mediteranskoj ruti. To je razlog zašto smo vrlo zainteresirani za ovaj problem za razliku od ostalih istočnih, odnosno srednjeeuropskih zemalja. Nadam se da će Hrvatska sačuvati svoj integritet da su naše granice dovoljno čuvane.

Picula je rekao kako je austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao da će moto njegovog predsjedanja biti 'Europa koja štiti'. Izlažući svoj program ulazi u konflikt sa svojim neposrednim susjedima, sa političarima iz Bavarske. Ova vrsta dogovora koja je nama predstavljena otvara jedan proces koji bi mogao pojačati konflikt. Ti tranzicijski centri koji bi bili otvoreni neposredno uz Bavarsko-austrijsku granicu bi funkcionirali kao neka vrsta neutralne zone. Tu bi se ubrzano ispitivalo da i ljudi imaju pravo na status azilanta. Ovo je nastavak neuspješnog summita u Bruxellesu kada Europa nije uspjela postići dogovor u okviru svojih institucija, rekao je Picula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!