20:58 / 18.12.2018.

Autor: M.M./HRT

Bandov: Nestabilnost na Kosovu odgovara Vučiću

-

-

Foto: - / -

Vlastita vojska jedna je od odrednica suverenosti svake države, stoga ne čudi takva odluka Kosova, ali ni reakcija Srbije koja u tome vidi potencijalnu opasnost za cijelu regiju.
Vlastita vojska jedna je od odrednica suverenosti svake države, stoga ne čudi takva odluka Kosova, ali ni reakcija Srbije koja u tome vidi potencijalnu opasnost za cijelu regiju. Sjedinjene Američke države dale su potporu Kosovu, NATO je iskazao žaljenje zbog odluke o osnivanju vojske, dok Europska unija poziva na suzdržanost. Gosti Teme dana bili su politologinja Jadranka Polović i Goran Bandov sa Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

"Formiranje vojske na neki način je pravo i suvereni čin svake države, međutim veliki je problem kakav je status Kosova u regiji. Kosovo je najmlađa država na zapadnom Balkanu, a istovremeno najmlađa europska država koja je svoju državnost proglasila 2008. godine. Od tada do danas postavlja se pitanje je li Kosovo jedinstveni slučaj ili princip po kojem se i drugi mogu ponašati. Nekoliko europskih država članica EU-a i NATO-a nije do danas priznalo Kosovo - Španjolska, Slovačka, Rumunjska, Grčka i Cipar i to stvara velike probleme u želji Kosova da se pridruži NATO-u, jer da bi se pridružio NATO-u Kosovo treba biti međunarodno priznata država i treba postati članica međunarodnih organizacija. To je ono što Srbija ne želi prihvatiti i dio u kojem se spori sa Kosovom", rekla je Polović.

Bandov smatra da odluka Kosova ne može prouzročiti neku eskalaciju sukoba. "Nestabilnost vjerojatno da i to je nešto što u konačnici predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću najviše godi. Kada bi nestalo pitanje Kosovo on bi se morao baviti drugim pitanjima u Srbiji - pitanjima vladavine prava, slobode medija, pitanje korupcije, te ekonomske slobode. To su pitanja koja su puno teža i opasnija za njega i njegovu vlast. U ovom moment bilo koje natezanje što se tiče Kosova na neki način odvlači pozornost građana u tom smjeru i to je u njegovom interesu".

Istaknuo je da kad govorimo o vojsci Kosova, da je to već formirana jedinica koja je do sada bila pod drugim nazivom. "Do sada su to bile sigurnosne snage, a sad se zovu vojska Kosova. To je više simbolični akt. Da bi Kosovo imalo vojsku sa zračnim i ostalim elementima proći će jedno vrijeme i to neće biti bez dogovora s onim najsnažnijim akterima uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku i ostale NATO snage", rekao je Bandov.

"Srbija je dugo godina vjerovala u pomoć Rusije, međutim sasvim je jasno da je Rusija svjesna svojih ograničenja i da je njoj sasvim dostatno da se brine za područje Crnog mora i za Siriju, na Balkanu ima ekonomske interese i diplomatski će pomoći Srbiju, ali Srbija nema pravih alata s kojima bi mogla zaustaviti daljnji napredak i priznanje Kosova", kaže Polović.

"Srbija u Europsku uniju neće ući dok ne prizna ili se barem ne dogodi neki moment koji bi bio izjednačen priznanju Kosova. Europska unija ne može više prihvaćati članice koje bi donosile svoje bilateralne probleme sa svojim susjedima. To je sigurno neki kamen koji će otežati put Srbije prema EU-u. Građani Srbije žele ući u EU i predsjednik Vučić ili netko drugi tko bude na čelu Srbije teško da će moći drugačije pristupiti nego dijalogom i u konačnici razumnim odlukama dogovoriti s Kosovom, međunarodno priznanje i dobrosusjedske odnose", zaključio je Bandov. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!