08:46 / 17.06.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Bandov: Svijet je dobitnik sastanka Biden-Putin

Goran Bandov u Studiju 4

Goran Bandov u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HRT

Jučer je održan povijesni sastanak predsjednika Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Joea Bidena. Prvi susret američkog i ruskog predsjednika od 2018. u Studiju 4 je analizirao Goran Bandov sa Zagrebačkog sveučilišta.

- Svijet treba biti zadovoljan, bilo je presudno da se nađu ova dva čovjeka, sjednu i razgovaraju, rekao je. 


Smatra da je Putinov cilj bio da pokaže da je Rusija sila koju se respektira u svijetu, a to je dobio ovim susretom. Za Bidena kaže da je dobio priliku razgovarati s Putinom direktno u četiri oka, da objasni novu-staru politiku SAD-a i gdje su tzv. crvene linije preko kojih se više neće moći prelaziti. Čini mu se da su obojica dobitnici, ali zapravo je svijet dobitnik. 


Bandov kaže da je između ovih dviju zemalja važan dogovor o nuklearnom razoružavanju, on je potvrđen. Važan je i dogovor o iranskom nuklearnom naoružanju, o tome bi se njih dvojica mogla dogovoriti. 


- Važan je i dogovor da će vratiti svoje veleposlanike u predstavništva u Washington i Moskvu, dodao je. 


Ocjenjuje da je otvoren niz tema i zajedničkih interesa, pokazali su da mogu pokrenuti konkretne akcije. Za Bidenovu politiku kaže da je to politika SAD-a od II. svjetskog rata, to je politika liderstva. Ističe važnost dijaloga, poštovanja partnera, saveznika, a to se nije osjetilo za vrijeme Trumpa. 


Biden je jučer rekao da postoji određena razina ljudskih prava ispod kojih SAD ne može ići, Bandov kaže da ljudska prava na međunarodnoj razini nisu unikatna, ona nisu jedinstvena, cijeli niz ljudskih prava se interpretira na regionalnoj razini. Postavlja pitanje: što je iznad - međunarodne konvencije o ljudskim pravima ili suvereni zakoni određene države? Prema Bidenovoj politici, dodaje, vidimo da će inzistirati na američkom modelu ljudskih prava. Što se tiče Kine, Bandov kaže da se ona znatno stabilizirala i kvalitetnije pozicionirala u vrijeme Trumpa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!