10:30 / 14.01.2019.

Autor: HRT

Bandov: "Vučić je izbor sila Europske unije"

-

-

Foto: - / -

U četvrtak Vučiću u posjet dolazi Vladimir Putin. Jakovina smatra da Vučić očekuje kako će na taj način ojačati svoju poziciju u trenutku kada ga čeka potpisivanje sporazuma s Kosovom.
Mogu li prosvjedi koji već šesti tjedan zaredom traju u Srbiji promijeniti vlast? U Beograd ovaj tjedan stiže ruski predsjednik Vladimir Putin, jača li Aleksandar Vučić time svoj položaj? Kako će sve to utjecati na odnose u regiji? O tome su u "U mreži Prvog" govorili Goran Bandov i Tvrtko Jakovina.

Bandov smatra da prosvjedi sigurno utječu na poziciju Aleksandra Vučića i samo je pitanje što oni mogu zapravo iznjedriti.

- Ono što mislim da je izrazito bitno to je da opozicijski lideri nisu dio prosvjedne mase. Oni nisu nikada bili do sada još na bini. Mislim da je to izrazito bitno jer se ovdje predstavljaju građani. Ovdje se ne predstavljaju nikakve politike i nikakve opozicijske politike, dodao je.

Drži da Vučić prosvjednike više neće moći zanemarivati jer su uporni - svakog vikenda ih je sve više.

Jakovina smatra da je najveći minus ovih demonstracija što sada postoji jedan konglomerat onih koji sasvim prirodno neće biti saveznici ako se sutradan doista nešto i dogodi.

- Tu će se pojaviti problemi tako da ja mislim da Vučić može biti zabrinut, ali to još nije, mislim, razlog za temeljitu paniku, dodao je.

U četvrtak Vučiću u posjet dolazi Vladimir Putin. Jakovina smatra da Vučić očekuje kako će na taj način ojačati svoju poziciju u trenutku kada ga čeka potpisivanje sporazuma s Kosovom.

- Vučić je sam rekao da kosovsko pitanje ne može biti zamrznuto jer život nije zamrznut i ljudi koji žive ne mogu živjeti u zamrznutom stanju. Ruska pozicija je da bi možda bilo bolje da se konflikt zamrzne i da ne rješava se na ovaj način. Međutim tu se otvaraju drugi akteri kako to obično biva. Nažalost odgovornost politike Europske unije za ovo u što je Vučić i na način na koji je Vučić počeo voditi Srbiju je također ogromna. Kao što je sada i pritisak Europske unije da se u ovih nekoliko mjeseci kosovsko pitanje barem na neki način razriješi.

Bandov drži da je Vučić prisiljen sjediti na dvije stolice.

- Moramo znati da velike sile, one nemaju prijatelje, one imaju interese. Velike sile u ovom slučaju kada pričam prvenstveno pričam o Rusiji, Rusija ima svoj direktni interes na ovom području jugoistočne Europe. Njihov je primarni interes zapravo destabilizacija prostora kako zapravo prostor ne bi pripao zapadnim silama ili bi se na neki način odvojio od Amerike i Europske unije, od NATO saveza kako bi zapravo pomaknuli taj prostor svoje sfere interesa i u konačnici utjecaja na ovaj ovdje prostor. Ne vidim neki drugi posebni razlog koji bi Rusija imala u ovom trenutku na ovom prostoru. Ono što je naravno bitno, Europska unija jeste ona koja financijski može izdašnije poduprijeti i projekte i u konačnici zapravo državne strukture u bilo kojoj državi pa tako uključujući naravno i u Srbiji. Predsjednik Vučić je toga potpuno svjestan. On jeste na neki način izbor sila Europske unije koje vode Europsku uniju, dodao je.

Sve su glasnije i najave da bi Vučić mogao na proljeće već raspisati i prijevremene izbore.

- Izvanredne izbore, izbore koje zapravo obesmišljavaju čitav politički proces smo gledali posljednjih godina nekoliko puta i on ako gledate ankete nije u lošoj situaciji kao što nije bio to niti prošli put, ni pretprošli put, ni pred pretprošli put, rekao je Jakovina.

Govoreći o otvaranju granica, Jakovina kaže da je za sve nas u regiji, naročito za Bosnu i Hercegovinu vrlo opasno pitanje otvaranja granica.

- Ako se otvori pitanje definiranja ili novog krojenja granica, ne samo jugoistočnoj Europi, onda ja mislim da mi otvaramo, ne Pandorinu kutiju, nego onda se zaista možemo pitati gdje je kraj i zašto bi to stalo ako baš hoćete ne samo na granicama Kosovo, nego na granicama Bosne i Hercegovine zašto to ne bi išlo dalje u Europi. Ušli smo u drugačiji svijet. Pitanje je koliki će biti pritisak u Sjedinjenim Državama, dodao je.

Pojavilo se i pitanje o Velikoj Albaniji, Ramush Haradinaj je rekao da od 1. siječnja granice između Albanije i Kosova više ne vrijede. Jakovina kaže da Haradinaj i Thaci nisu nužno uvijek isto i na isti način na koji Vučić ima probleme unutar i vlastitih redova, tako je i s kosovskim političarima koji možda nisu potpuno usuglašeni.

- Još je uvijek dobra stvar da će albanski političari, rekao bih i s jedne i druge strane granične crte, poslušati one koji su donekle bili mentori ili velikim dijelom bili mentori na tome prostoru. Međutim takve tvrdnje ne idu prilog razrješenju mirnom na balkanskom prostoru jer onda zaista zašto bi se crta otvorila između Kosova i Albanije, a ne između Zapadne Makedonije i Albanije i Kosova, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!