16:25 / 04.11.2018.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/P.F./HRT

Banka fiksnu kamatnu stopu pretvorila u promjenjivu

-

-

Foto: - / -

Prema definiciji, fiksna kamatna stopa je jedinstvena i nepromjenjiva za cjelokupno trajanje ugovora. Je li banka izigrala klijenticu, odnosno postupila mimo sklopljenog ugovora?
Kada je Mila Franetović-Lazaneo s bankom dogovarala dječju štednju, odlučila se da će ju do 14 godine djeteta uplaćivati i za te uplate od banke dobiti fiksnu kamatnu stopu. No nakon dvije godine banka joj šalje obavijest o smanjenju kamate. Prema definiciji, fiksna kamatna stopa je jedinstvena i nepromjenjiva za cjelokupno trajanje ugovora. Je li u ovom slučaju banka izigrala klijenticu, odnosno postupila mimo sklopljenog ugovora?

Za svoju djecu od njihova rođenja uplaćuje dječju štednju. Za prvo dijete već 11 godina, za drugo - tri. U ugovoru koji je potpisala s Hypo bankom, a poslije s Addiko bankom, jasno stoji: banka će na iznose uplaćene na dječji račun dodati 4,5% fiksnih kamata.

No nakon dvije godine banka joj šalje obavijest o smanjenju fiksne kamatne stope sa 4,5% na 1%. Potpiše li aneks, može računati na iznos koji je manji od inflacije. Ako ne potpiše, ugovor se raskida.

A koji je razlog ovakvom postupanju banke?

Potrošački kod HRT-a pitao je Addiko bank kako fiksna kamatna stopa može postati promjenjiva. Odgovor Addiko Banka: "Addiko Bank ne mijenja jednostrano visinu kamatne stope niti pretvara fiksnu kamatnu stopu u promjenjivu. S obzirom da ni jedna strana ne može biti trajno vezana ugovornim odnosom bez mogućnosti izlaska, banka kao stranka ugovornog odnosa na neodređeno vrijeme ima pravo u svako doba otkazati ugovor sukladno obveznopravnom zakonodavstvu Republike Hrvatske."

U odgovoru Addiko bank ne govori istinu. Nije riječ o ugovoru na neodređeno vrijeme, nego do 14. godine djetetova života. Mili nije preostalo ništa drugo nego da se obrati nadležnim institucijama. Prvo Hrvatskoj narodnoj banci, a možda i sudu.

HRT je pitao udrugu Franak, ali i druge banke te pravobraniteljicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!