14:30 / 12.11.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Banka mlijeka: Darovanim mlijekom dosad hranjeno 300 djece s pedijatrijskih odjela

Darovanim mlijekom dosad hranjeno 300 djece s pedijatrijskih odjela

Darovanim mlijekom dosad hranjeno 300 djece s pedijatrijskih odjela

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zahvaljujući radu Banke humanog mlijeka, koja djeluje u KBC-u Zagreb, mlijekom majki koje daruju višak svog mlijeka dosad je hranjeno gotovo tri stotine djece s pedijatrijskih odjela, prvenstveno jedinica intenzivnog liječenja.

U prve dvije godine rada Banke za darivanje mlijeka prijavilo se 400 majki, među kojima su njih 143 postalo darivateljice. Prikupljeno je 1188 litara, pasterizirane su 974 litre, a izdano je 724 litara pasteriziranog darovanog humanog mlijeka, navode iz Banke koja 15. studenoga slavi drugu godišnjicu osnutka.

Banka djeluje kao nacionalna, izdaje mlijeko u sve zagrebačke bolnice, kliničke bolničke centre Split, Osijek, Rijeka te Opću bolnicu Josip Benčević u Slavonskom Brodu.

- Da bismo postigli ovo što danas imamo zahvaljujemo najviše majkama koje su iskazale humanost darivanjem viška svog mlijeka, što je omogućilo bolji početak prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Unatoč epidemiji i potresima, te svim psihofizičkim posljedicama koje ovo izazovno vrijeme nosi, kako za darivateljice tako i za osoblje Banke, možemo biti samo ponosni na dosadašnje rezultate, poručuju iz Banke.

Darivateljica može postati svaka punoljetna zdrava majka čije dijete je mlađe od godinu dana

Potrebe za mlijekom postaju sve veće jer se izdavanje mlijeka širi i na druge ustanove u Hrvatskoj pa pozivaju sve majke koje imaju viška mlijeka da ga daruju u Banku i time pomognu najugroženijoj skupini novorođenčadi u borbi za što bolji početak života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!