14:54 / 19.03.2020.

Autor: B.A./HRT

Banke iduća tri mjeseca neće poduzimati ovrhe

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Banke neće poduzimati mjere prisilne naplate, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike
Banke zbog koronavirusa iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate poput ovrha, objavila je danas Hrvatska udruga banaka. Uvjet je da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike.

Koronavirus - posljednje informacije

Marko Jurčić ispred HGK komentirao je mjere danas u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje rekavši da je Hrvatska udruga banaka izašla s prijedlogom mjera prema kojima će obustaviti sve ovrhe tijekom trajanja perioda koji je pred nama te da će omogućiti moratorij na plaćanje trenutnih zaduženja kredita, kako tvrtkama, tako i fizičkim osobama.

- Koliko sam shvatio, trebat će dokazati da su pogođeni ovom epidemijom i krizom, rekao je Jurčić.

Banke su rekle da će tijekom moratorija od minimalno tri mjeseca naplaćivati važeće kamate, ali ne i druge naknade, dodao je.

HUB je objavio da su banke predložile niz gospodarskih mjera s ciljem pomoći poduzećima i fizičkim osobama na čije je poslovanje utjecala epidemija koronavirusa.

Očekujemo da će Ministarstvo financija u što kraćem roku predložiti donošenje odgovarajućeg Zakona, koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za navedenih 90 dana. Također, važno je da Hrvatska narodna banka u što kraćem roku donese odgovarajuće regulatorni okvir za primjenu istih mjera, navode.

HUB je na svojim stranicama objavio pregled gospodarskih mjera koje se odnose na poslovanje banaka te su dogovorene u koordinaciji s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke s ciljem pomoći građanima i poduzećima u Hrvatskoj:

1. U svrhu očuvanja financijske stabilnosti i likvidnosti čimbenika gospodarstva u Republici Hrvatskoj, kreditne institucije će u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) radi naplate duga svojih dužnika (fizičkih i pravnih osoba) koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike.

2. Kreditne institucije će savjesno i urgentno razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata (građana i poduzetnika) za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, a čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda, te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

3. Kreditne institucije će za vrijeme odgode plaćanja obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada.

4. Za uspjeh mjera koje se očekuju od kreditnih institucija bit će važno osigurati solidarnost drugih grupa vjerovnika, kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni.

Banke će već danas započeti s tehničkom pripremom poslovanja i primjenom navedenih mjera.

Iz HUB-a između ostalog naglašavaju i da će mreža bankomata i poslovnice banaka u svakom trenutku biti opskrbljene dovoljnom količinom gotovine, a građanima se preporučuje korištenje usluga digitalnog bankarstva (različiti modeli mobilnog i Internet bankarstva), kartičnog plaćanja te bankomata koji su im na raspolaganju. 

- Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.
Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!