12:40 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Banović podnijela ostavku na mjesto šefice SDP-ova Savjeta za kulturu

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bernardić je za N1 televiziju izjavio da ne prihvaća ostavku Snježane Banović jer SDP kao demokratska stranka cijeni drugo i drugačije mišljenje.
Kazališna redateljica i nestranačka čelnica SDP-ova Savjeta za kulturu Snježana Banović podnijela je ostavku na tu dužnost nakon što su dan prije na sjednici Kluba zastupnika kritizirali njezinu objavu na Twitteru da je potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac dokazani zlostavljač žena pa je pitanje u čemu je razlika između njega i HDZ-ovca Tomaševića.

Banović
se naknadno, nakon što je upozorena na netočnost te tvrdnje, Lalovcu ispričala na Twitteru uz objašnjenje kako nije znala da je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo prijavu protiv bivšeg SDP-ova ministra financija i potpredsjednika Borisa Lalovca za obiteljsko nasilje. Međutim, dio članova Kluba ustrajao je na njezinoj smjeni. No Banović nije čekala smjenu, nego je sama podnijela ostavku jutros u pismu predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću i potpredsjedniku Rajku Ostojiću, koji ju je i pozvao da se angažira na artikuliranju stranačkih kulturnih politika.

U pismu stranačkim čelnicima objašnjava da su razlozi za njezinu ostavku mnogo dublji od rečenice kojom je izrazila nezadovoljstvo time što netko za koga postoji sumnja u obiteljsko nasilje može uopće obavljati tako visoku stranačku dužnost. Navela je kako je krajem 2016. drage volje prihvatila Ostojićev poziv da oformi Savjet za kulturu od eksperata iz svih djelatnosti u kulturi, s kojima je u nekoliko mjeseci rada sastavila Program za kulturu SDP-a. Međutim, na sjednicama Središnjega odbora naglašavala je kako misli da SDP ide u krivom smjeru, da savjetnička tijela ne mogu biti odgovorna za politiku stranke, za njezinu misiju, viziju i njezinu strategiju te da članovi savjeta nisu poslušnici koji žive u oblaku i prave se da je izvan oblaka sve bajno.

Mediji nisu krivi za sve, bit će da ima nešto trulo i u samom SDP-u, u kojem je po jednima Bernardić kriv za sve, po drugima Milanović, kaže Banović dodajući da je već predugo na Iblerovu trgu naglasak jedino na pitanju "kako", a ne na pitanjima "što", "zašto" i "s kim", odnosno u stranci prevladala forma nad funkcijom.

SDP nema suvislog programa

Važnije od istrage nad jednim tweetom o potpredsjedniku stranke jest pitanje što želi i čemu stremi SDP, ističe Banović napomenuvši da to uz najbolju volju ne može sasvim razlučiti, osim što joj se čini da se neki članovi stranke bave pogrešnim stvarima, ponajviše onima koje nemaju blage veze s demokracijom, a još manje sa socijaldemokracijom. Ocijenila je kako SDP danas nema nikakva suvislog programa, kao ni plana rada na svojoj konsolidaciji, na pravilima za izgradnju poštovanja i povjerenja među članovima i simpatizerima, na pomlađivanju stranke i brojnim drugim unutarnjim i vanjskim otvorenim pitanjima pa pojedincima jedino preostaje pratiti društvene mreže i na njima tražiti hranu za svoju nemoć.

SDP-ovce je pozvala da pročitaju Erfurtski program, nastao u Njemačkoj 1891. godine, jer, kaže, to je otprilike i vrijeme u kojem žive članovi SDP-a koji smatraju da Savjet za kulturu ne može voditi 'osoba koja toliko neprimjereno diskreditira jednog od naših potpredsjednika', isti oni članovi koji se, baš poput malih pahulja u velikoj lavini zvanoj 'sunovrat SDP-a u ponor' ne osjećaju nimalo odgovornima za takvo stanje.

Bernardić je za N1 televiziju izjavio da ne prihvaća ostavku Snježane Banović jer SDP kao demokratska stranka cijeni drugo i drugačije mišljenje, pa tako i u ovom slučaju, mada je ponekad u nekim svojim dijelovima u suprotnosti s mišljenjem i službenim stajalištem stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!