Banožić ekskluzivno za HRT: odluka o avionima 12. prosinca; Milanovićeva izjava nekorektna

13.09.2020.

18:11

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Nabava borbenih zrakoplova i dalje izaziva veliko zanimanje u javnosti.
Nabava borbenih zrakoplova i dalje izaziva veliko zanimanje u javnosti. Prije nekoliko dana predane su četiri ponude, a eskadrilu od 12 zrakoplova Hrvatskoj žele prodati Švedska, Sjedinjene Države, Francuska i Izrael...

Ministar obrane Mario Banožić u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku na pitanje kad će biti donesena odluka odgovorio da je rok koji su si zacrtali 12. prosinac.

Na pitanje kako će se izbjeći scenarij koji se dogodio u prvom pokušaju odgovorio je pak da ne postoji nužno osiguranje koje će dovesti do konačnog rješenja, ali je između ostalog istaknuo da je poboljšano međuresorno povjerenstvo koje vodi računa i o vanjskopolitičkom aspektu.

Banožić je rekao i kako očekuju da će ponuditelji smanjiti ponudu. Naglasio je i da postoje financijske mogućnosti koje bi možda odgodile otplatu u idućem razdoblju.

- Definitivno to ne treba promatrati kao trošak jer znamo da je Hrvatska vojska mnogo puta bila prezentirana kao trošak, a danas imamo za posljedicu da nam se događaju stvari možda poput i ove, gdje vidimo da nam izlazi vremenski rok za našu tehniku, što dovodi u problem i samo funkcioniranje HRZ-a, rekao je Banožić.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da bi prvi izbor trebali biti američki avioni, Banožić je rekao da su oni koji su odbili biti u povjerenstvu donijeli odluku koja im donosi smanjenu odgovornost i tako mogu istupati u javnosti, čak i u obliku lobiranja ili navijanja, što je po njemu nekorektno.

- Mislim da je ovo trenutak kada treba biti krajnje odgovoran, ne iznositi paušalna rješenja prema medijima, ne pokušati dodvoravati se na neki način određenim ponuđačima ili zemljama, rekao je Banožić.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim pritiscima tijekom postupka Banožić je rekao da se proširila lažna vijest o lažnoj ponudi koja je trebala biti najbolja od svih koje bi trebale pristići nekoliko dana kasnije.

- Zasad je to jedna strategija, vjerujem da će, kako će se vrijeme približavati ova tri mjeseca, ta strategija biti intenzivnija, najviše prema članovima povjerenstva, onda definitivno i prema članovima Vlade, rekao je Banožić, izrazivši uvjerenje da će, ako pristupe čisto i iskreno kako su članovi povjerenstva i pristupili kod samog slaganja ponuda, rezultat biti dobar za sve.

Na pitanje hoće li biti racionalizacije zaposlenih u MORH-u odgovorio je da nastoje kroz određene uredbe smanjiti broj mjesta po sistematizaciji, ali i u razgovoru sa sindikatom predložiti dio rješenja u kojemu bi određeni ljudi otišli u mirovinu.

- Konkretno, ja bih sad zaključio da je to možda i gotovo 20 posto ljudi, da bi se smanjilo unutar Ministarstva obrane, rekao je Banožić.

- Govorimo konkretno o oko 200 do 250 ljudi, dodao je.

Novi ili rabljeni zrakoplovi

Šveđani i Amerikanci nude nove, a Francuzi i Izrael rabljene zrakoplove.

- Ja ću vam citirati zapovjednika kopnene vojske, on je rekao da podržava nabavu aviona jer sve druge sposobnosti nisu ista stvar ako nemamo slobodu djelovanja i ako nam prijeti netko iz zraka, rekao je Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Švedska nudi nove Gripene, modele C/D, nove F-16 blok 70 nudi SAD, Francuska rabljene Rafale, a tu su opet i Izraelci koji nude polovne F-16, blok 30.

Izgubiti borbenu sastavnicu zrakoplovstva bilo bi iznimno skupo, a ponovno je stvarati dugotrajno.

- Vi morate u startu imati tri aviona na dežurstvu. Ostaje vam devet, no uvijek je dio na redovnom održavanju ili servisiranju. Na kraju vam ostaje 4-5 za obuku i održavanje naleta, ističe vojni analitičar Jan Ivanjek.

Predsjednik Zoran Milanović u povjerenstvo za nabavu nije poslao svojeg predstavnika, a presudnu ulogu u odabiru odigrat će, kaže, cijena i stručna prosudba.

- Načelno, kažem načelno jer nije riječ o gumenim bombonima, nego o jako skupim sustavima, prvi izbor trebali bi biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Za to je niz razloga - darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje. Sad će ispasti da pogodujem, ali ja to mogu javno reći jer ne sudjelujem u nabavi, rekao je Milanović 10. rujna.

- Netko tko nije u povjerenstvu može govoriti što god hoće. Ja ću kao predsjednik Vlade pričekati temeljitu analizu i procjene... To su dalekosežne, važne, skupe i osjetljive odluke i poštujem slobodu onih koji su odbili biti u povjerenstvu da unaprijed, bez da išta vide, navijaju za jedno rješenje, uzvratio je premijer Andrej Plenković istog dana.

U siječnju prošle godine i službeno je propala nabava izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, nakon što su posao zaustavile Sjedinjene Države. Zatim je Ministarstvo obrane zbog pandemije i zahtjeva ponuditelja u travnju zaustavilo postupak nabave borbenih zrakoplova sve do rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!