Banožić: Hrvatska vojska pomiče granice svojih sposobnosti

12.10.2021.

17:12

Autor: P.F./HRT

Vojna vježba "Udar 2021"

Vojna vježba "Udar 2021"

Foto: M.Čobanović/F.Klen / MORH

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju održan je završni prikaz vojne vježbe "UDAR 21".

Završnom prikazu vojne vježbe "UDAR 21" nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožićnačelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, generali i vojni zapovjednici.

Ministar Banožić je rekao kako vježbe pokazuju motiviranost, sposobnost i spremnost Hrvatske vojske za odgovore na različite izazove. Pokazuju ocjenu Hrvatske vojske i ocjenu onih koji vode sustav obrane i sustav opremanja Hrvatske vojske.

- Hrvatska vojska pomiče granice svojih sposobnosti! Vjerujem kako ste i tijekom provođenja ove vježbe, iskoristili prigodu za usklađivanje u postupanju, u iznalaženju najboljih praksi djelovanja, kako bi i sutra, u provođenju zadaća bili još uspješniji, brži i uvjerljiviji!, istaknuo je.

ministar je naglasio kako se u suradnji s Glavnim stožerom izrađuje novi Dugoročni plan razvoja u kojem će biti navedena oprema za modernizaciju i opremanje vojnika kako bi u vježbama, mirovnim operacijama i misijama hrvatski vojnici bili još bolji.

- Pred nama je najveće ulaganje, nabava višenamjenskoga borbenog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, no to ne znači da će ostale grane biti zapostavljene, istaknuo je.

Predsjednik Milanović je nakon vježbe rekao kako se od države, odnosno politike demokratski izabrane od hrvatskog političkog naroda očekuje da vojsci osigura materijalne uvjete, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

- Što će biti prioriteti, koliko će se izdvojiti novca i s kojim ciljem, što je najvažnije - tu demokratska politika ima važnu ulogu. Očekujem i vidim njezino razumijevanje, sredstava ima, rekao je predsjednik Milanović.

- Vi ste prije svega hrvatska vojska, branite hrvatsku državu, hrvatski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i hrvatske granice, mada niste formalno čuvari granice i ne trebate biti, dodao je.

Govoreći o ulozi Hrvatske kao članice NATO saveza, predsjednik Milanović je kazao da se u međunarodnim odnosima mnogo toga promijenilo, da se stvaraju nova partnerstva, novi sukobi i nove aspiracije.

- Naša strateška pozicija u ovom trenutku je relativno komforna, naš interes je prije svega naš interes, vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a, bez fige u džepu, pošteno, otvoreno. Ali, ponavljam, prije svega hrvatska vojska. Ovo je Domovina, nju branite, zaključio je predsjednik Milanović u govoru sudionicima vojne vježbe "UDAR 21".

Admiral Hranj čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske na uspješno izvedenoj vježbi.

- Ovo je važna aktivnost jer se radi o potvrdi spremnosti deklariranih snaga Hrvatske vojske koji sudjeluju u zadaćama NATO-a, zadaćama potpore miru i suočavanja s krizama, rekao je admiral te naglasio kako su hrvatski vojnici pokazali da su visoko motivirani, profesionalni, dobro pripremljeni i organizirani.

Vojna vježba "UDAR 21" provodi se od 11. do 22. listopada 2021. na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Gašinci" u Gašincima te u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, s ciljem ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama Saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti, priopženo je iz Ministarstva obrane RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!