Banožić: Hrvatski piloti među najboljima na svijetu

13:20 / 14.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

"Hrvatski piloti među najboljima na svijetu"

"Hrvatski piloti među najboljima na svijetu"

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić u utorak je pilotima, za koje je rekao da su među najboljima u svijetu, čestitao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te istaknuo kako se oni posebno ističu u potpori civilnim institucijama kroz hitan medicinski prijevoz te sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti.

- Hrvatski piloti među najboljima su u svijetu, izjavio je Banožić u Ministarstvu obrane povodu Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i 30. obljetnice osnutka to grane obrambenog sustava.


Istaknuo je kako upravo kroz zadaće potpore civilnim institucijama, odnosno kroz hitan medicinski prijevoz i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti, dolaze do izražaja sva pilotska znanja i vještine.


Odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicama i pripadnicima HRZ-a uručili su ministar Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec


Čestitajući promaknutima, pohvaljenima i nagrađenima, Banožić se prisjetio hrabrih zrakoplovaca koji su se žrtvovali kako bi današnja Hrvatska bila slobodna i prosperitetna zemlja, istaknuvši kako nam je obveza čuvati uspomenu na hrvatske junake neba koji su ratnih godina braneći Hrvatsku prešli u povijest.


Ujednačen razvoj zrakoplovstva, mornarice i kopnene vojske


- Tada smo imali samo vjeru kako ćemo jednoga dana imati silu iz zraka, silu bez koje Hrvatska kopnena vojska ne može imati svoju funkciju, a isto tako ni Hrvatska ratna mornarica. Te tri sastavnice vrlo su značajne za obranu i njihov daljnji razvoj bit će ujednačen, poručio je.


Istaknuo je da je kroz godine ulaganja u HRZ pratila određena dinamika, uspješno je završen proces nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale.


Najavio je i da će se HRZ modernizirati i dalje, uvođenjem helikoptera Kiowa Warrior u operativnu uporabu, kao i skorim uvođenjem helikoptera Black Hawk u obrambeni sastav.


General pukovnik Jurković rekao je da se na danas s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, svih onih koji su svojim životom doprinijeli stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske te izgradnji Hrvatske vojske i HRZ-a koje su, ustvrdio je, jedinstvene jer su stvarane gotovo ni iz čega. 


HRZ dosegao svoj vrhunac u Bljesku i Oluji


- Uz sportske, poljoprivredne i školske zrakoplove sami smo ugrađivali oružani sustav, a herojskim djelovanjem iz tih modificiranih aviona, kao i odvažnim preletima na slobodni teritorij RH, naši su piloti podizali moral branitelja i održavali vjeru u pobjedu. Vremenom je HRZ razvijao svoje sposobnosti i širio svoja krila da bi vrhunac dosegao u borbenim akcijama oslobađanja naše Domovine - Bljesku i Oluji, naglasio je. 


Iako smo članica NATO-a, poručio je da su sigurnost i sloboda prvenstveno naša odgovornost te se za njihovo očuvanje moramo neprekidno pripremati. Stoga smatra i da je ulaganje u ljude te njihovo školovanje i obuku preduvjet za očuvanje zrakoplovne tradicije.


Jurković je izrazio uvjerenje će nabavka i stavljanje u uporabu novog višenamjenskog borbenog aviona Rafalea unaprijediti sposobnosti HRZ-a i HV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!