Banožić: HV spreman za najnaprednije tehnologije

09.05.2023.

18:03

Autor: MORH

Ministar Banožić na testiranju sustava Vegvisir

Ministar Banožić na testiranju sustava Vegvisir

Foto: MORH / HV

U vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" održano je testiranje i demonstracija integracije i uporabe sustava situacijske svjesnosti Vegvisir na borbenom oklopnom vozilu Patria. Ministar obrane Mario Banožić poručio je i tom prilikom da je Hrvatska vojska spremna za korištenje najnaprednijih tehnologija.


Prezentaciju su, uz potporu Hrvatske kopnene vojske, organizirale hrvatske i estonske tvrtke koje zajednički razvijaju sustav Vegvisir, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.


Demonstracija je bila podijeljena u teoretski dio s prezentacijom i terenski dio u kojem je BOV Patria bio opremljen komponentama sustava Vegvisir među kojima su kamere, senzori i misijsko računalo.


Ministar Mario Banožić kazao je kako današnje testiranje i demonstracija dokazuje izrazito visoku razinu obučenosti hrvatskih vojnika koji su spremni za korištenje najnaprednijih tehnologija na tržištu vojne industrije.


- Sve što smo vidjeli svjedoči kako je za Hrvatsku vojsku i njezine pripadnike određen jasan smjer razvoja, smjer koji podrazumijeva stalno razvijanje, unapređivanje i moderniziranje njezinih sposobnosti, rekao je ministar.

Galerija
Testiranje sustava Vegvisir, Foto: MORH/HV
Testiranje sustava Vegvisir, Foto: MORH/HVBanožić na testiranju sustava Vegvisir, Foto: MORH/HV

Bolja situacijska svjesnost i sigurnost posade 


Među osnovnim ciljevima razvoja sustava su bolja situacijska svjesnost, donošenje najboljih odluka, brži odgovor na prijetnje te veća sigurnost posade BOV-a.


Prema opisu proizvođača, navedeni sustavi u kombinaciji s tzv. HMD (Head/Helmet Mounted Display) naočalama, između ostalog, pružaju vozaču BOV-a situacijsku svjesnost, odnosno "pogled kroz vozilo" u punom krugu od 360 stupnjeva, kao i trenutačni uvid u podatke poput pozicije vlastitog vozila ili lokacije prijateljskih i protivničkih postrojbi.


Sustav Vegvisir još je u fazi razvoja prototipa, a prije HKoV-a na svojim oklopnim vozilima testirale su ga estonske oružane snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!