18:04 / 14.07.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Banožić i Horvat preuzet će druga ministarstva?

-

-

Foto: - / -

Svi čelnici oporbenih stranaka odbili su poziv premijera Andreja Plenkovića na pojedinačne razgovore o ključnim državnim pitanjima u idućem razdoblju.
Svi čelnici oporbenih stranaka odbili su poziv premijera Andreja Plenkovića na pojedinačne razgovore o ključnim državnim pitanjima u idućem razdoblju. Smatraju da se trebao organizirati zajednički sastanak, da je poziv putem telefona neprimjeren te da se trebalo pričekati konstituiranje Sabora i izglasavanje nove Vlade... Iz premijerova ureda poručili su: bio je to poziv na dijalog, novog poziva - neće biti.

Iz SDP-a kao razloge odbijanja poziva na sastanak u Vladi među ostalim navode kako nisu dobili nikakav službeni poziv, ni dnevni red sastanka, samo telefonski poziv iz ureda premijera.

- Mišljenja smo da sastanak u četiri oka ne bi bila dobra poruka. Odazvali bismo se da je u pitanju bio sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili dijelom oporbe nama ideološki prihvatljivih stranaka, rekao je glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas.

Miroslav Škoro kaže da se njegova stranka nije mogla odazvati takvom pozivu, ali i da će biti "konstruktivna oporba".

- Mislim da ovo nije način da se tako komunicira. Uvijek se možemo naći na kavi, ali ozbiljna je situacija, ležerno ćaskati o euru nije način, a ja ne pijem kavu nego čaj, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

- Ne želimo sudjelovati u nečemu što bi se moglo shvatiti ili što stvarno jest namjera da bude trgovina ispod stola. Tu ne bi bilo medija ni drugih kolega. Mislim da je takva praksa loša, rekao je čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević.

Ubrzo stiže i odgovor glasnogovornika Vlade. Čelnike parlamentarnih stranaka su, kaže, pozvali iz poštovanja prema strankama i biračima. No ponovljenog poziva, poručuje, neće biti.

- Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine, već isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom, rekao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Posljednji je jutros sastanak odbio Most.

- Stavili smo po strani razlike i nadali smo se da će ostali iz opozicije prihvatiti taj poziv, ali kada smo vidjeli da nitko ne ide, onda nema nikakvog smisla da i mi idemo na takav sastanak, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

- Ne mogu zastupnici, pogotovo oporbeni, na koljenima se doći pokloniti predsjedniku Vlade, nego je sukladno Ustavu Vlada ta koju parlament bira i koja mora doći u parlament objasniti u kakvom se stanju nacija nalazi, rekla je Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.

Razloge za nedolazak glasnogovornik Vlade smatra neozbiljnim.

- Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenucima još od Domovinskog rata, rekao je Milić.

- Zašto pojedinačno, zašto ne skupno? Vrlo jednostavno, poštovanje prema njima, poštovanje prema njihovim biračima. Nama ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje nekih zakona, dodao je.

Istodobno premijer kadrovsku križaljku polako privodi kraju. Prema posljednjim neslužbenim informacijama novi ministar obrane mogao bi biti Mario Banožić, koji je do sada bio ministar državne imovine, a dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat - ministar graditeljstva i državne imovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!