16:34 / 10.02.2022.

Autor: HRT

Banožić: Funkcioniramo u nemogućim uvjetima u valu nasilja

Mario Banozić

Mario Banozić

Foto: HRT / HRT

Predsjednik me optužio u javnosti da sam maznuo stan, a nisam. Isto vam je – rekao je prije sjednice Vlade ministar obrane Mario Banožić odgovarajući na pitanje novinara zašto je prozvao i optužio predsjednika Milanovića da je napravio nešto što zapravo nije.

Novinare je zanimalo zašto je predsjednika Milanovića optužio za nešto nad čime nema ingerencije i nije li na taj način sam sebi zabio autogol jer su ga demantirali i Ured predsjednika i tvrtka Državne nekretnine koju je zapravo trebao i sam nadzirati dok je bio ministar državne imovine.

- Riječ je o licemjerju gdje predsjednik šuti o tome, a mene proziva i maltene tereti za korupciju. Nije bio smisao optužiti njega, nego pokazati da ima jednak primjer, sada očekujem da za sebe kaže sve ono što je rekao za mene. Demantij Državnih nekretnina koji je danas objavljen kao nekakav moj autogol je isti kao kada je bilo riječ o stanu, kada sam ga ja koristio, kada kaže da nisam tražio uređenje - rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Nije, kaže, rekao da je predsjednik osobno tražio uređenje, nego je tražio od njega da objasni ulaganje u nekretninu na Hvaru.

- Povučena je paralela, a riječ je o identičnom postupku. Samo je kod mene objašnjeno kao kriminal, a kod njega je O.K.

Obratio se i zviždačici Maji Đerek jer je ona imala priliku promatrati ulaganja u stanove. A nije to primijetila u slučaju rezidencijalnog objekta. Koristi se, kaže Banožić, samo dio podataka i kada je riječ o Vladinim dužnosnicima, prezentiraju se kao da je to nešto loše. Trebao je, kaže, ovim primjerom pokazati što se događa u medijskom prostoru, a to je omalovažavanje.

Funkcioniramo u nemogućim uvjetima u valu nasilja

Upitan što kaže premijer na te tenzije, odgovorio je kako su mu tenzije nametnute od rujna zato što rade dobre projekte. Tako je ocijenio da su najveće tenzije bile za vrijeme potpisivanja ugovora za avione, potom oko njihove cijene, za vozila, a nakon završetka toga sada se opet nešto negativno govori vezano uz vojsku.

- To je strategija koja dolazi s Pantovčaka. Svakodnevno razgovaram s Glavnim stožerom i zapovjednicima, jutros smo brusili plan nabave, jučer strateške dokumente. U svom tom njegovom valu nasilja koji radi nad HV-om, mi moramo funkcionirati u nemogućim uvjetima, rekao je Banožić.

Poručio je i da ovaj resor ne smije biti dnevnopolitička tema, ali da to Milanović još nije shvatio.

Upitan jesu li na današnjem sastanku "izbrusili" kako će isplatiti dnevnice vojnicima, za što ga Milanović proziva, poručio je kako dnevnice imaju jasnu zakonsku proceduru - Ured predsjednika za svoje potrebe pošalje zahtjev na Kabinet ministra, Kabinet napravi odluku temeljem koje načelnik Glavnog stožera ispisuje zapovijed.

Na komentar kako je inspekcija MORH-a pokazala da nema kršenja zakona i procedure, Banožić je poručio da smo kod Milanovića vidjeli selektivni pristup čitanju dokumenata i zakona.

Ministar je zatim usporedio oznaku tajnosti na inspekcijskom dokumentu koja je ondje na temelju zakona i svojevoljnu oznaku tajnosti službenih putovanja predsjednika te poručio da ćemo imati jasnu sliku inspekcijskog nadzora kada on skine tajnost s 25 helikopterskih letova.

Među ostalim, problematizirao je što je Milanović u vojarnu u Našice slao vojnu policiju kako bi zabranio novinarima ulazak, što je po njemu bilo suvišno s obzirom na to da su na ulazu u vojni objekt bili stražari, a predsjednik ima drugu zaštitu.

Dodao je kako je vojsci najteže jer mora izvršavati izdane zapovijedi, ali i kako vojska mora znati da ih netko nekamo šalje mimo zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!