Banožić i sudionici hodnje "Alfred Hill" odali počast poginulim braniteljima

15.10.2022.

20:44

Autor: Hina/HRT

Ministar Banožić i sudionici hodnje

Ministar Banožić i sudionici hodnje

Foto: MORH / T. Brandt

Ministar obrane Mario Banožić u subotu je s pripadnicima Pukovnije vojne policije, sudionicima hodnje Bojnik Alfred Hill, odao počast poginulim hrvatskim braniteljima zapalivši svijeću ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Vinkovcima.

Pripadnici Pukovnije vojne policije provode devetodnevnu hodnju od Zagreba do Vukovara u čast i spomen prvom zapovjedniku satnije Vojne policije Vukovar bojniku Alfredu Hillu, poginulim pripadnicima Vojne policije i svim hrvatskim braniteljima.


Trasa kretanja podijeljena je na devet dionica kroz devet dana. Na završetku svake dionice sudionici odaju počast paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskih branitelja.


Na pretposljednjoj dionici hodnje, u Vinkovcima je pripadnike Pukovnije vojne policije dočekao ministar Banožić, koji je s njima, glavnim savjetnikom general-bojnikom Željkom Živanovićem i gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem zapalio svijeću ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u tom gradu.


Obraćajući se sudionicima hodnje, rekao je da je ona znak moći hrvatskog vojnika, ali i uvjerenja da našu slobodu, blagostanje i budućnost dugujemo hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu izrasli u junake.


- Takvi su bili bojnik Alfred Hill, prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, i heroj Vukovara general-bojnik Blago Zadro, zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade, koji su poginuli 16. listopada 1991. godine, istaknuo je Banožić.


Ističući želju da ta hodnja ostane u sjećanju kao posveta slobodi, borbi i pobjedi hrvatskih branitelja, ministar je sudionicima zahvalio što su u toj zahtjevnoj hodnji prepoznali temelje naših pobjeda. 


- Vi ste ljudi koji se nikada niste pitali što će Hrvatska dati vama, već kako ćete jedinu i vječnu Hrvatsku graditi, osnažiti i obogatiti, istaknuo je.


Banožić je podsjetio kako su motiv, nepokolebljivost i neustrašivost odlike hrvatskih branitelja koji su se prije 30 godina borili na ovim prostorima s brojnijim i snažnijim te tehnički opremljenijim neprijateljem.


Hrvatski branitelji, koji su prije 30 godina pokazali ponos i neustrašivost, stvorili su čvrst karakter koji je danas prepoznat među hrvatskim vojnicima u Hrvatskoj i svijetu, rekao je ministar obrane te dodao kako mu je "iznimno drago provesti svaki trenutak s hrvatskim vojnicima, pogotovo ovaj koji nas vraća u dane borbe za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države i Hrvatske vojske".


Na hodnju dugu 307 kilometara pripadnici Pukovnije vojne policije krenuli su 8. listopada iz vojarne 1. gardijske brigade Tigrovi Croatia u Zagrebu, a završetak hodnje predviđen je sutra u jutarnjim satima na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru gdje će položiti vijenac i zapaliti svijeće.


Među sudionicima hodnje su pripadnici koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od samih početaka, ali i oni koji su rođeni nakon završetka Domovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!