Banožić: Milanović se trebao konzultirati s MORH-om o dodjeli činova

20.07.2022.

12:52

Autor: M.M./Hina/HRT

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu je ustvrdio da predsjednik Republike Zoran Milanović mnogo stvari čini ne uvažavajući sustav i zakone te da se trebao konzultirati s MORH-om o dodjeli počasnih činova i odlikovanja hrvatskim braniteljima koje će večeras dodijeliti u svome Uredu.

- Predsjednik mnogo stvari čini na način kako on to želi, ne uvažavajući niti sustav niti zakone, rekao je Banožić u izjavi novinarima u Vinkovcima, komentirajući večerašnju dodjelu počasnih odlikovanja.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga večeras će na Pantovčaku dodijeliti počasne činove i odlikovanja osmorici hrvatskih branitelja, umirovljenih časnika, a Banožić kaže da je sve o tome čuo iz medija te da mora vidjeti "temeljem čega on dodjeljuje te činove".

Istaknuo je da se počasni činovi mogu dodijeliti temeljem osobnih zasluga "za koji ne postoji jasan kriterij" te na prijedlog ministra obrane (što je u Zakonu o službi u OSRH uvedeno 2018. godine), te je stoga, ocijenio je, prije njihove dodjele trebalo biti konzultirano Ministarstvo obrane.

- Definitivno da se, s obzirom na to da je riječ o vojsci, ni jedan od ovih prijedloga nije mogao, nije trebao, dogoditi bez konzultacija, suglasnosti, bilo kakvog oblika suradnje s Ministarstvom obrane. Ali ne bi to bilo prvi puta, ja sam to naglašavao. I možda je ovo najbolji primjer zašto i kako je završio brigadir Elvis Burčul kad se nešto pokušava svojom voljom donijeti, bez obzira što sustav kaže drukčije, rekao je Banožić odgovarajući glasnogovorniku predsjednika Republike Nikoli Jeliću koji je rekao da će predsjednik činove dodijeliti temeljem Zakona o službi u OSRH donesenog 2018. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!