Banožić na sastanku CEDC inicijative

02.12.2022.

15:54

Autor: HRT

Ministar Mario Banožić na sastanku CDEC-a

Ministar Mario Banožić na sastanku CDEC-a

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na sastanku ministara obrane Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation - CEDC), održanom pod austrijskim predsjedanjem u Kremsu, priopćio je MORH završnog dana dvodnevnog skupa. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o globalnim sigurnosnim izazovima te posljedicama rata u Ukrajini na globalnu i europsku sigurnost, ali i na regiju zapadnog Balkana.


Ministar Mario Banožić naglasio je na sastanku u Kremsu važnost daljnjeg jačanja suradnje unutar CEDC inicijative, posebno u kontekstu aktualnih  sigurnosnih izazova i promjenjive globalne geopolitičke arhitekture, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.


CEDC-a se pokazao kao izvrsna platforma za suradnju, a ministri obrane CEDC-a potpisali su Zajedničku deklaraciju.


Sudionici sastanka potvrdili su važnost nastavka procesa proširenja Europske unije, kako za sigurnost zapadnog Balkana, tako i za europsku sigurnost u cjelini te su potvrdili predanost daljnjem unaprjeđenju suradnje u proširenom formatu.


U okviru suradnje država u CEDC plus formatu s državama zapadnog Balkana, na zajedničkoj sjednici sudjelovali su i ministri obrane te regije:  albanski Niko Peleshi, sjevernomakedonska Slavjanka Petrovska, kosovski Armend Mehaj, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić i državni tajnik Ministarstva obrane Crne Gore Krsto Perović. Predstavnici Srbije nisu sudjelovali na sastanku.


Banožić je naglasio važnost nastavka dijaloga s državama zapadnog Balkana te istaknuo hrvatsku potporu projektima Europskog instrumenta mirovne pomoći za države u regiji.


Ministarskim sastankom završeno je jednogodišnje rotacijsko predsjedništvo Republike Austrije koje 2023. preuzima Češka Republika.


CEDC - Srednjoeuropska obrambena suradnja je regionalna inicijativa, posvećena jačanju međusobne suradnje u području obrane, u sklopu Zajedničke sigurnosno-obrambene politike EU-a i u svrhu održavanja, jačanja i daljnjeg specijaliziranja obrambenih sposobnosti i postizanja više razine interoperabilnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!