Banožić na vojnom sajmu u Parizu: Hrvatska postala respektabilni igrač na tržištu

20:12 / 13.06.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić rekao je na sajmu naoružanja u Parizu da je hrvatska vojna industrija izrasla u respektabilnog igrača na svjetskom tržištu, priopćeno je iz MORH-a.

Banožić i izaslanstvo ministarstva posjetili su sajam naoružanja i vojne opreme Eurosatory 2022 u Parizu. Osim svjetskih proizvođača vojne opreme i naoružanja, Banožić je obišao izložbene prostore i hrvatskih tvrtki obrambene industrije koje sudjeluju na ovogodišnjem, 27. po redu Eurosatory sajmu, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, stoji u priopćenju ministarstva.

- Impresivno je vidjeti vodeće svjetske proizvođače vojne opreme i naoružanja među kojima su i hrvatske tvrtke. Još su jednom potvrdili kako je hrvatska obrambena industrija izrasla u respektabilnog igrača na svjetskom tržištu, rekao je ministar obrane, dodavši kako suradnja između domaćih tvrtki i ministarstva obrane traje od Domovinskog rata.

Banožić je kazao kako je ta grana hrvatskog gospodarstva izrasla u ozbiljnog, konkurentnog igrača na svjetskom tržištu te kako su po njihovim proizvodima Hrvatska i hrvatski vojnici prepoznatljivi u svijetu.

- Nema puta na svjetsko tržište bez potvrde obrambenog sektora vlastite zemlje i korištenja proizvoda u nacionalnim oružanim snagama, rekao je ministar.

Sajam Eurosatory utemeljen je 1967. godine i vodeća je međunarodna izložba kopnene i zračne obrane i sigurnosti. Održava se svake parne godine u lipnju u izložbenom centru Paris Nord Villepinte, priopćeno je iz ministarstva.

Susret s Lecornuom

Sajam je otvorio francuski ministar za oružane snage Sebastien Lecornu s kojim je Banožić održao bilateralni sastanak.

Ministri su razgovarali o aktualnoj situaciji uzrokovanoj brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu i razmijenili stavove oko aktualnih inicijativa u okviru Europske unije i NATO-a, priopćeno je.

Potpisali su pismo namjere između dvaju ministarstva o suradnji u okviru Europskog fonda za obranu, pa izrazili zadovoljstvo jačanjem bilateralne obrambene suradnje koja je u osjetnom porastu od prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske, stoji u priopćenju.

Banožić i Lecornu razmijenili su stavove o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je hrvatski ministar istaknuo važnost donošenja izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!