Banožić najavio: Tri nove brodice za specijalne snage

25.04.2023.

16:16

Autor: Hina/E.P.C.

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić prilikom posjeta Zapovjedništvu specijalnih snaga u Delnicama najavio je opremanje te postrojbe s četiri nove brodice za pomorske specijalne operacije, a prve tri brodice trebale bi stići u prvoj polovici ove godine, priopćeno je iz MORH-a.

Ukupna vrijednost nabavke 6,7 milijuna američkih dolara


- Tri brodice, u vrijednosti od 5,1 milijuna dolara, nabavljene su putem donacije američke vlade, dok je Ministarstvo obrane prošle godine kupilo jednu brodicu u vrijednosti od 1,6 milijuna dolara, rekao je ministar Mario Banožić tijekom posjeta vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor u Delnicama.


U posjetu toj vojerni s Banožićem je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.


- Tri brodice koje je donirala američka vlada trebale bi biti isporučene u prvoj polovici ove godine, dok se isporuka četvrte brodice koju je kupio MORH očekuje u sljedećoj godini, dodao je Banožić.


Nabava četiriju brodica te komunikacijsko-informacijskog sustava za provedbu specijalnih pomorskih operacija započela je u sklopu Dugoročnog plana razvoja, radi dostizanja zahtjeva NATO saveza.


Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, Banožić je istaknuo nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley, isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa te uvođenje višenamjenskog borbenog avion u operativnu uporabu


- Uz to, Ministarstvo vodi računa o poboljšanju uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, naglasio je Banožić.


U sklopu posjeta vojarni "Stožerni brigadir Ante Šaškor" u Delnicama, izaslanstvo MORH-a položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!