Banožić: Milanović mi ne može zabraniti da govorim

11.11.2021.

12:31

Autor: HRT

Banožić: Ne želim se dovesti u ofsajd; Za umirovljenje Burčula kriv je predsjednik

Banožić: Ne želim se dovesti u ofsajd; Za umirovljenje Burčula kriv je predsjednik

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić je predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Zoranu Milanoviću poručio kako su fiskalna i personalna politika isključivo u nadležnosti Ministarstva i ministra obrane, ističući da je brigadira Elvisa Burčula umirovio sukladno zakonu.


- Ne želim se dovesti u ofsajd i sutra odgovarati za proračun, za personalnu politiku upravo na način na koji je to želio učiniti predsjednik da je bez zakonske suglasnosti pokušao imenovati brigadira Burčula. Meni jedina opcija koja je ostala bila je umiroviti čovjeka i to je isključivo njegova (Milanovićeva) krivnja, rekao je Banožić.

Milanoviću je poručio i da u demokratskoj državi nikomu ne može zabraniti da govori, pa tako ni načelniku Glavnog stožera OSRH Robertu Hranju na Vijeću za obranu, ali ni njemu kako je to, rekao je, učinio u Požegi na polaganju prisege novih ročnika.


Milanović mi ne može zabraniti da govorim


- Imali smo jednu nezgodnu situaciju i na Vijeću za obranu gdje je upravo to i učinjeno i zapovjedniku vojske. Ja sam ministar obrane, dolazim iz demokratske vlasti i meni to zabraniti ne može. Može raditi scene kao što je to bilo u Požegi i nekim drugim lokacijama, rekao je Banožić.


Na optužbe predsjednika da se koristi vojnim sredstvima u privatne svrhe, ministar ga je pozvao da iznese dokaze koje ima za tu tezu.


- Potpore koje se daju ispred Ministarstva obrane su bile uvijek. Čak bih rekao da sam ja te potpore u bitnom postupku smanjio, upravo s ciljem uštede unutar resora obrane, naveo je i istaknuo da se materijalna sredstva u pravilu nikada ne daju prije suglasnosti načelnika Glavnog stožera je li nešto u mogućnosti izvršiti ili ne.


Banožić je ustvrdio da su fiskalna i personalna politika sukladno Zakonu u obrani isključivo u domeni Ministarstva i ministra obrane.


Prema njegovim riječima, jedna od takvih potpora koja se pojavila u medijima bila je vezana za vojnog biskupa. 


- Pa koga ćemo podržavati ako nećemo našeg vojnog biskupa koji je dio sustava, rekao je.


O angažmanu Dijane Čuljak


Na pitanje novinara kako tumači angažman novinarke Dijane Čuljak na njegovu PR-u, Banožić je rekao da je ona angažirana vezano za novi model komunikacije koji MORH želi razviti.


- Htio sam napraviti novu komunikaciju s novinarima da se pokaže značaj i vrijednost hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske i približimo ih građanima, naveo je Banožić i dodao kako ne može govoriti o tome koliko je za tu uslugu plaćeno.


- Ne znam smijem li uopće izlaziti u javnost s tim podatkom, ali vas uvjeravam da iznos nije značajan, napomenuo je.


Kao dužnosnik imam pravo na stan, uloženo manje nego u medijima


Dotaknuvši se pitanja o stanu u Zagrebu, rekao je da kao državni dužnosnik ima pravo na njega, te da u njegovo uređenje nije uloženo ni približno koliko je navedeno u pojedinim medijima. Na pitanje novinara podmeće li mu netko u vezi medijskih napisa o zagrebačkom stanu, Banožić je rekao da se odgovor na to pitanje može iščitati iz potpore drugova i drugarica iz Sabora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!