Banožić: Neka Uprava Brodosplita kaže može li završiti brodove

06.09.2022.

13:04

Autor: V.K./HRT/Hina

Obalna straža

Obalna straža

Foto: Ilustracija/Dusko Jaramaz / Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić pozvao je u utorak Upravu Brodosplita da se izjasni može li završi gradnju brodova Obalne straže za potrebe Hrvatske ratne mornarice, a ako to nije u mogućnosti, onda će se ti brodi graditi u drugoj tvrtki.

- Sada je na potezu Uprava Brodosplita da kaže može li završiti gradnju brodova ili ne, sukladno ugovoru i dodacima ugovora koji su potpisani, izjavio je ministar Banožić novinarima u Hotelu la Meridien Lav u Podstrani gdje sudjeluje na Plenarnoj sjednici europskih obalnih straža (ECGFF).

- Ako Brodosplit ne može završiti gradnju tih brodova za HRM, to će učiniti neka druga tvrtka, dodao je.

- Situacija s gradnjom brodova obalne straže traje osam godina i mi tu priču želimo završiti, naglasio je ministar obrane.

Na pitanje novinara što ako Brodosplit ne može završiti gradnju tih brodova, hoće li se to učiniti u nekoj domaćoj tvrtki ili inozemstvu, Banožić je kazao da je to "teško reći u ovom trenutku".

- Treba prije sveg napraviti analizu što je do sada napravljeno i u kojoj su sad fazi, odnosno što je na temelju projekta potrebno završiti na svakom brodu; nakon toga može se razgovarati tko bi to mogao učiniti, dodao je.

U zakonskim odredbama stoji da se, ako tvrtka završi u teškoćama, ti brodovi predaju.

- Mi ćemo ih završiti dalje. Ono što je sigurno, ako ne mogu završiti te brodove, mi ih imamo pravo završiti negdje drugdje, poručio je Banožić.

Na novinarsku opasku kako u Brodosplitu kažu da ne mogu nastaviti proizvodnju bez dodatnih više od 100 milijuna kuna i upit je li to pat-pozicija za nastavak gradnje brodova Obalne straže, Banožić je odgovorio niječno.

- Nije to pat-pozicija, to je pozicija koja ima vrlo jednostavan izlaz, on proizlazi iz Zakona o obveznim odnosima Ugovora o gradnji te dodataka (aneksa) ugovora koji jasno kaže - ako ne može završiti, idemo dalje, istaknuo je Banožić.

Podsjetio je da je Ugovor klasificiran, riječ je o gradnji vojnih, ratnih brodova, to je i određena poslovna tajna.

- Ja ne mogu sada iznositi detalje ugovora, a to ostavlja prostor za razne spekulacije u medijima kakvima svjedočimo u posljednjih nekoliko dana. Brodovi su vlasništvo Republike Hrvatske i oni će biti završeni ili u Brodosplitu ili u nekoj drugoj tvrtki, ponovio je ministar.

Izrazio je žaljenje što pojedini mediji iznose neistinite podatke u vezi s gradnjom brodova za HRM i zbunjuju javnost.

Riječ je o ratnim brodovima, što na temelju pomorskog zakona i članka 5. stavka 59. jasno govori o upisniku ratnih brodova, dakle brodovi su vlasništvo Republike Hrvatske, poručio je ministar obrane Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!