15:46 / 29.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

U Spaladium areni otvorena ASDA 2021. - 155 izlagača iz 24 države

ASDA 2021.

ASDA 2021.

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Jadranska vojna, zrakoplova izložba i konferencija ASDA 2021. otvorena je u srijedu, a u sljedeća tri dana u splitskoj Spaladium areni svoje će proizvode - oružje i vojnu opremu predstaviti 155 izlagača iz 24 države.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je na svečanom otvorenju kako je u prošlih pet izdanja ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) postala najveća izložba vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima.

- ASDA se etablirala kao platforma za demonstriranje najnovijih trendova obrambene industrije i mjesto za ugovaranje poslova, rekao je, ističući kako raduje prisutnost hrvatske obrambene industrije, koja na tom sajmu pokazuje da je izrasla u respektabilnog igrača na zahtjevnim svjetskim tržištima.

- Prijetnje našim državama, društvima i sustavima vrijednosti postale su kompleksne i netransparentne, ocijenio je Banožić i dodao kako "upravo svijet obrambenih industrija svim akterima izgradnje sigurnosne arhitekture daje snažne alate, inovativna rješenja, ukazuje na smjerove, pomaže u suočavanju i rješavanju prijetnji i izgradnji otpornosti na netradicionalne napade".

Izrazio je žaljenje što je cijeli svijet suočen s izazovima pandemije covida, istaknuvši da su domaćini ASDA-e u Splitu poduzeli sve da sudionike izložbe i konferencije u najvećoj mogućoj mjeri zaštite od te bolesti.

Međunarodna izložba proizvođača oružja i vojne opreme šesti se put održava u Splitu pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Zbog pandemije, ASDA 2021. nije otvorena za građane, a moći će ju posjetiti samo oni koji imaju pozivnice.

Direktor tvrtke TNT Production Inc Justin Web posebice je zahvalio splitskoj Gradskoj upravi i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo što su u okolnostima pandemije pridonijeli zahtjevnoj organizaciji ASDA-e 2021.

Ističući važnost ASDA-e, Web je rekao kako su na nju došli predstavnici 38 ministarstava obrane - iz jugoistočne i iz zapadne Europe, te iz Sjedinjenih Američkih Država, Azije i s Bliskog istoka.

Na svečanom otvorenju rečeno je da na ASDA-u u Split stiglo 246 članova izaslanstava iz mnogih zemlja.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak je istaknuo kako je za Split velika čast što je šesti put domaćin ASDA-e, koja ima i vanjskopolitičku važnost.

- ASDA je postala dijelom i hrvatski obrambeni brend, rekao je Puljak.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je da je ASDA pridonijela i unaprjeđenju sigurnosti, s kojom je povezan i turizam u Dalmaciji.

- U Dalmaciji možemo biti ponosni na segment sigurnosti, poručio je.

U sklopu otvorenja ASDA-e održana je pokazna vježba pomorsko-zračnog desanta u kojoj su sudjelovale sve tri grane Hrvatske vojske.

Banožić: Ništa ne može dovesti u pitanje nabavu rafala

Ministar obrane Mario Banožić odbio je u srijedu u Splitu bilo kakvu mogućnost koja bi dovela u pitanje nabavu višenamjenskih borbenih aviona rafala, poručivši da će ugovor o tomu biti potpisan do kraja godine.

- Ne vidim nijedan problem koji se sad potencira u javnosti koji bi mogao dovesti u pitanje završetak procesa nabave višenamjenskih borbenih aviona, za koju moramo svi zajedno ocijeniti da je uistinu obavljena na profesionalan način, i očekujem da ugovor bude potpisan do kraja godine, rekao je ministar Banožić.

Zahvalio je našim saveznicima iz Amerike "koji su dali podršku cijelom tom procesu, dali su support jer znaju koliko znači Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za kompletnu obranu Hrvatske i za naš geostrateški položaj", rekao je Banožić novinarima za današnjeg obilaska Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije - ASDA 2021. u Spaladium areni.

Ministar je to rekao odgovarajući na novinarski upit u vezi s nabavom borbenih aviona rafala i je li s američkim partnerima razgovarao o kupnji dodatne opreme za koju bi trebala dozvola SAD-a.

Hrvatska ima izvrsnu suradnju s francuskim saveznicima u nabavi borbenih zrakoplova, ocijenio je i dodao da smo dobili "veliku podršku američkih saveznika pri našem izboru".

Po Banožićevim riječima, postoji pitanje koje se odnosi na TPT (Third Party Transfer).

- Pitanje u vezi s TPT-om odnosi se na kripto module koje tehnički ima svaka vojska. Znači, u ovom slučaju TPT je pitanje opreme koje se odnosi na francusku vojsku, dakle Hrvatska vojska će morati kupiti svoj modul i tako ćemo to riješiti direktno s Amerikancima, rekao je ministar.

Na upit koliki je to novčani iznos između Hrvatske i SAD-a, Banožić je rekao kako mu je teško na to odgovoriti zato što Amerikanci kao naši saveznici doniraju iznimno vrijednu opremu.

- Kroz ove godine to je bio istinu veliki iznos, rekao je i pritom zahvalio na dosadašnjoj američkoj pomoći Hrvatskoj, ali i na pomoći koja će slijediti koja će se uskoro naći na sjednicama Vlade RH.

- Ta pomoć bit će iznimno značajna, i o tomu smo jučer razgovarali s Amerikancima (konferencija Američko-jadranske povelje), a odnosi se na cyber sigurnost, hibridna djelovanja i razne kibernetičke aktivnosti. To je važno za hrvatsku obranu, za sve hrvatske institucije i gospodarstvenike, i u konačnici uklapa nas u jedan model budućeg savezništva koji će biti od iznimne važnosti za Hrvatsku, objasnio je Banožić.

Dodao je kako je na jučerašnjoj konferenciji Američko-jadranske povelje u Podstrani kod Splita sudjelovalo, kako je istaknuo, "čak devet američkih generala".

Ministar Banožić također je rekao da postoji težnja za formiranje dodatne pričuvne brigade i njezino opremanje, a u tom su pogledu "otvorena pitanja nabave mnoge opreme, među njima i Stryker".

Komentirajući najnovije napetosti na Kosovu, rekao je kako Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog toga, pogotovo zato što je kao zemlja prošla slična iskustva.

- Imamo iskustva u tome, imamo savezništvo kroz NATO i vrlo oprezno treba postupati po bilo kakvom potezu koji se događa. Nažalost, svjedočimo i vidimo da se neke zemlje nisu mnogo odmakle od prijašnjih modela, rekao je Banožić komentirajući situaciju u vezi s Kosovom i prijetnjama iz Beograda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!