Banožić o Milanovićevu posjetu Albaniji

02.09.2020.

16:45

Autor: V.K./Hina/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da je po njegovim saznanjima nedavni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Albaniji bio službeni te je odbacio primjedbe da njegovo ministarstvo šuti o tom slučaju.
Ministar obrane komentirao je put predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju i na temelju čega su odobrili zahtjev za korištenje resursa MORH-a. Banožić navodi da prema zakonu - predsjednik na to ima pravo te da je u zahtjevu pisalo kako je riječ o službenom putu.

-
Iz onoga što je meni dano pismeno, to je službeni put, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdit će sa svim ovim detaljima o kojima se govori u javnosti, je li to bio privatni ili službeni posjet, rekao je Mario Banožić u Splitu tijekom svečanosti polaganja kobilice novog broda HRM-a.

Prema njegovim riječima, osim jučerašnje interpretacije u vezi s nabavom aviona koja je, kako se izrazio, bila neozbiljna, takva je bila i medijska interpretacija njegove izjave u vezi s Milanovićevim odlaskom u Albaniju zbog čega je TV N1 zamolio da ponovno pusti snimku njegova intervjua.

Banožić je objasnio kako je u tom intervju rekao koja prava u korištenju resursa Oružanih snaga RH ostvaruje predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga po Zakonu o obrani.

- Predsjednik Republike ima pravo uporabe i korištenja resursa Oružanih snaga na temelju 20 članaka tog zakona, i to za uporabu od 45. do 57. članka te za korištenje od 58. do 64. članka, kazao je Banožić.

Zaključio je kako je ispravna je teza da postoji prostor, ali isto tako nije ispravno da se može reći da je ovo trenutak u kojem se mogu koristiti sredstva.

Napominje pritom kako je upozorio na iznos sredstava koji se koristi jer svaki takav trošak ne ide na Ured predsjednika nego na Ministarstvo obrane, što će on uvijek komentirati. Naglasio je kako nije točna teza da njegovo ministarstvo o tome šuti i ne želi to komentirati.

Objasnio je i da Ministarstvo obrane ne sudjeluje u organizaciji puta predsjednika, već to radi Ured predsjednika u suradnji sa svojim službama.

Oružane snage, pak, na temelju Zakona o obrani dobivaju zahtjev na osnovi kojega on kao ministar daje suglasnost za određene svrhe, primjerice diplomatske ili ceremonijalne.

Napomenuo je da on nije imao zakonsku osnovu ne dati suglasnost na korištenje Oružanih snaga. Smatra stoga da pitanja trebaju biti usmjerena prema Uredu predsjednika, a ne prema ministru obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!