Banožić o Milanoviću: Odlučio je praviti kirvaje, glumi velikog vođu, a to plaćaju građani

04.11.2021.

15:51

Autor: V.G./HRT

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić nakon sjednice Vlade komentirao je pismo koje je stiglo iz Ureda predsjednika. Kako je rekao, pismo se odnosilo na još jednu farsu lažnih navoda.

- Ovo je već jedno šesti-sedmi put da ja moram izlaziti s činjenicama i argumentima, nakon čega uslijedi val uvreda na osobnoj razini gdje jednostavno kada dođe do toga da predsjednik nema argumenata, onda ide na osobnu razinu. Vezano uz pismo, ističem da se ne radi o nikakvoj zlouporabi ovlasti kod umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula. Kao što sam već nekoliko puta istaknuo, ne radi se o prijevremenom umirovljenju, nego prestanku djelatne vojne službe za brigadira Burčula s pravom na punu starosnu mirovinu. Potrebu službe za djelatne vojne osobe ne utvrđuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, već ministar obrane sukladno zakonu. U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani bez suglasnosti ministra obrane vojni zapovjednik ne može biti imenovan od strane predsjednika Republike i to su činjenice.

- Ministarstvo obrane je u svim dosadašnjim istupima utvrdilo da umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera. To je isključivo zakonska ovlast ministra obrane. U obrazloženju rješenja bivšeg zapovjednika Počasno-zaštitne bojne naveden je plan izdvajanja osoblja za 2021., a ne kako se u navodi u pismu, lista za zvanja po potrebi službe za 2021. Podsjetit ću da je plan izdvajanja osoblja za 2021. dokument koji je utemeljen Zakonom o službi u Oružanim snagama RH. Taj Plan donesen je jednoglasno na Kolegiju ministra obrane na kojem su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, njegov zamjenik i zapovjednici grana i u kojem je jedan od kriterija za izdvajanje kriterij utvrđen zakonom po kojem je prestala djelatna vojna služba brigadiru Elvisu Burčulu. Dakle, stvar je utemeljena na zakonu, a ne nekakvoj listi koju oni navode.

Banožić je istaknuo da je personalno upravljanje i provedba kadrovske politike sukladno zakonu isključivo u nadležnosti ministarstva obrane.

- Isto tako postupao sam u skladu sa zakonom i oštro demantiram tvrdnje da to predstavlja zlouporabu ovlasti koju mi daje zakon te maltretiranje i diskriminaciju časnika Hrvatske vojske. Vezano uz navode o kadrovskim rješenjima koja se navode u pismu Ministarstvu obrane, a koja su navodno protivna zakonu, ja isto tako demantiram ovo pismo. Što se tiče rješenja za djelatnu vojnu osobu koja se navodi, brigadira u samostalnom sektoru za informacijsko-komunikacijske sustave, Ministarstvo obrane tvrdi i ja na čelu s njima, da je riječ o brigadiru kojem je sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH djelatna vojna služba prestala s 31. prosinca 2021., što je u skladu sa zakonom.

- Isto tako vezano uz navode oko bojnika koji radi u protokolu Ministarstva obrane - taj časnik je raspoređen sukladno zakonu, a ne suprotno zakonu kako navodi predsjednik Republike. Što je u skladu s člankom 56. zakona o službi u Oružanim snagama RH. Tu je samo prešućena činjenica da je pobočnik predsjednika Republike po činu brigadir na brigadirskom mjestu sa srednjoškolskim obrazovanjem.

- Što se tiče navoda o bojnici, pukovnici, brigadiru koji rade u kadrovskoj službi Ministarstva obrane, navodim da osobe koje vode upravne postupke i rješavanje upravnim stvarima imaju obvezu polaganja državnog stručnog ispita i sukladno aktima o rasporedu, takvi ispiti se polažu. 

- Ukazujem da je svjesno prešućena činjenica da prva dva personalca kod načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja koja donose rješenja u upravnom postupku i rješavaju o stanjima u službi, a to su načelnik Personalne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem, koji su na rasporedu na tim mjestima od 2016. odnosno 2017. godine, nemaju položen državni stručni ispit.

- Vezano za konstatacije oko navodno lošeg materijalnog stanja i opremljenosti vojske, navodim da je Ministarstvo obrane dobitnik rebalansa od čak 53 posto povećanja. Financijski plan Ministarstva obrane povećava se za 2,4 milijarde. Trenutni plan je 4,8. Mi se povećavamo za 7,2 milijarde kuna.

- Vezano za odlaske ministra obrane na ministarske sastanke EU-a i NATO-a, ja postupam i svoje poslove obavljam u skladu s Ustavom i Zakonom, zato je i došlo do cijele ove priče. Samo zato što sam tražio da se vodimo Zakonom o obrani. Podsjetit ću, taj isti zakon donio je Zoran Milanović kao premijer i tada mu je odgovaralo ovlasti koje je imalo ministarstvo i član vlade u njegovoj vladi. Danas je to postao problem, ne znam iz kojeg razloga.

- Za vrijeme Milanovićeva mandata u vojarnu Gospić uloženo je 0 kuna. Sada dajete predsjedniku medijskog prostora da me napadne na osobnoj razini, da omalovažava i vrijeđa i na taj način pokušava biti nekakav bitan faktor.  Da želi biti bitan faktor, sjeo bi za stol s ministrom obrane, načelnikom Glavnog stožera i radio na dobrobit Hrvatske vojske.

Što kada sjednu za stol?

Na pitanje kako će to izgledati sljedeći tjedan kad za stol sjedne s Milanovićem, Banožić je odgovorio:

- Unatoč tome što je nešto rečeno, ovo je politika, svi se moramo odgovorno ponašati, a to ponašanje je definirano zakonima. Ja moram raditi u funkciji razvoja Hrvatske vojske. To tražim i od njih. Bez obzira što je rečeno, sjedite za stol i vratimo se na početak, to je prošla godina, i počnimo raditi po zakonu. Zbog tih stvari sam pokrenuo inspekcijski nadzor da se utvrdi koje su to zapovijedi izdane mimo zakona, tj. ministra obrane. Iza svake te zapovijedi nastaje određeni trošak, koji se plaća u Ministarstvu obrane. Netko je odlučio sebi praviti kirvaje i od sebe praviti velikog vođu, a to trebaju plaćati građani kroz ministarstvo kroz koje ja odgovaram, rekao je Banožić.

- Stvar je došla do toga da su se počeli postavljati zapovjednici mimo zakona. Ja sam na to reagirao jer mislim da je nedopustivo da unutar toga što u sustavu vojske imamo više od 400 ljudi koji mogu odgovarati određenom zapovjednom mjestu i da se ide na osobnu razinu i kaže: bit će taj jer je moj. To je listi oblik nepotizma i još to tražiti od osobe koja nema čin za to mjesto. Tražiti od mene da ga izvanredno promaknem, neće ići!, poručio je.

Prijam na Pantovčaku

Upitan o jučerašnjem prijmu na Pantovčaku na koji nije bio pozvan, Banožić je rekao:

- Na Vojnom sveučilištu su uvijek dosad bile promocije. Ta ista rasporedna rješenja se potpisuju u Ministarstvu obrane. Činove koje su zaslužili predlaže načelnik Glavnog stožera, ja dajem suglasnost, a predsjednik potpisuje. Ne znam u kojem je elementu nestao ministar obrane, koji će opet na stol dobiti račune koji su stvoreni u toj prisezi na Pantovčaku, temeljem zapovijedi koja nije u skladu sa zakonom. Žao mi je što nisam bio tamo. Žao mi je što nisam mogao govoriti u Požegi jer vojnicima želim čestitati na trudu i radu, poželiti im sreću u radu u sustavu.

O načelniku Glavnog stožera

- Načelnik Glavnog stožera nikada nije bio u poziciji da ga netko traži da bira stranu. Odlučio se iz određenog razloga da postane instrument provedbe politike Zorana Milanovića  i na taj način je dopustio da se politizira vojska. Ministar obrane je institucija koja će postojati i kada Mario Banožić ode s te pozicije, hrvatski vojnik i načelnik Glavnog stožera je mora poštivati. Sve što sam rekao načelniku u Požegi i ponovio nekoliko puta, a to je ako nisi u stanu poštivati zakon o obrani, oduprijeti se osobnim nečijim ambicijama, nemoj biti to što jesi. To je definicija ostavke koja se spominjala u eteru, ali brzo je teza okrenuta da ja ne mogu nekoga razriješiti. Ne razrjerašavam niti sam to rekao. Jednostavno kažeš imaš zakon, obrati se ministru obrane.

- Mene ne možete za ne znam što i ne znam koju budućnost da radim suprotno zakonu. Imali ste nekoliko primjera da sam bio u toj poziciji, i nikada nisam odustao ili da me netko nagovori da radim suprotno zakonu.

Upitan je li spreman opet surađivati s admiralom Hranjom, Banožić je rekao:

- S današnjim danom kažem što je bilo - bilo je. Idemo dalje. Da nisam spreman zaboraviti sve ružne riječi, ne bih obnašao dužnost koju obnašam. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!