18:12 / 02.09.2020.

Autor: Dajana Šošić/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Banožić o ponudama za nabavu rabljenih aviona F-16

-

-

Foto: - / -

Tjedan dana uoči isteka roka za podnošenje ponuda za nabavu vojnih borbenih zrakoplova sve je više nagađanja o potencijalnim ponuditeljima.
Tjedan dana uoči isteka roka za podnošenje ponuda za nabavu vojnih borbenih zrakoplova sve je više nagađanja o potencijalnim ponuditeljima. Informaciju portala Obris.org da je stigla službena ponuda američke tvrtke za nabavu rabljenih aviona F-16 opovrgnuo je ministar obrane Mario Banožić. Za zadržavanje ratnog zrakoplovstva, vremena je sve manje.

Ministar obrane demantirao je informaciju da je stigla službena ponuda jedne američke tvrtke za nabavu 12 rabljenih F-16, poručivši da službene ponude nema te da će ponude biti 9. rujna.

- Sama činjenica da je to objavljeno je neozbiljno te su ponude za 8 dana, a svi koji su prenijeli tu informacije mogli su vidjeti da se tvrtka ponuđač oglašava upravo na toj stranici riječ je o neozbiljnom postupku koji je dezinformirao cijelu javnosti, ističe Mario Banožić, ministar obrane. 

Hrvatska čeka ponude iz sedam država.

- Kada dođu ponude tu će biti uključen razni broj parametara i odlučivat će se. To će biti i politička odluka. Ljudi koji su u komisiji iz raznih ministarstava predložit će tu odluku Vladi koja će donijeti odluku, govori Banožić 

Na navodnu ponudu američkih aviona osvrnuo se i premijer Plenković učio izvanredne sjednice sabora.

- Ja nisam ništa vidio, vidio sam nešto sinoć po portalima ništa nisam vidio tj. ne znam ništa, govori Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U siječnju prošle godine i službeno je propala nabavka borbenih aviona F-16 Barak. Hrvatska nije uspjela dogovoriti uvjete s Izraelom oko borbenih avion, a prema objavljenim podacima nismo imali financijske gubitke.

- Znamo što se dogodilo s prošlom ponudom iskustvo je sada tu treba voditi detaljima i o sitnicama. Po meni to ne smije ići na račun ministarstva već mora biti van ministarstva i neće to biti laka odluka za ovu vladu, ističe Ante Kotromanović, bivši ministar obrane (2011.- 2016.).

Hrvatska ima lovačku komponentu zrakoplovstva čiji bi gubitak bilo izuzetno skupo i dugotrajno ponovno stvoriti.

- Hrvatska ako želi zadržati komponentu ratnog zrakoplovstva onda mora ići u nabavu (blic) meni je bitno kod ponuda da je to posao država prema državi te da zadrži hrvatska tom ponudom sposobnost zrakoplovstva u idućih 15 godina, govori Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (SDP). 

Ministarstvo obrane u travnju objavio odluku o postupak nabave borbenih zrakoplova do rujna, zbog štednje u vrijeme krize zbog koronavirusa, te na traženje ponuditelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!