Banožić o opremi za Ukrajinu: Mogu se opremiti četiri brigade

28.02.2022.

14:52

Autor: HRT

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Do podrške Ukrajini je došlo jer je ukrajinska strana, zemlja koju podržavamo u ovim najtežim trenucima, poslala zahtjev za određenom opremom. MORH je, u suradnji s Glavnim stožerom, prešao preko popisa i zajedno došao do određenih količina opreme (...) koju je ukrajinska strana zatražila, rekao je nakon sjednice Vlade ministar obrane Mario Banožić.

Oprema će biti izuzeta sa stanja i određenim kanalima biti poslana u Ukrajinu, dodao je Banožić, prije svega kao vojna pomoć.

- Govorimo o pješačkom naoružanju koje je potrebno ukrajinskoj strani. Bilo nam je drago da, unatoč tomu što imamo skromne uvjete, možemo pomoći u iznosu koji je Vlada odredila, a to je 124 mil. kn, dodao je.

Što se tiče slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, Banožić je rekao da onog trenutka kada se na razini NATO-a stvar ozbiljnije intenzivirala, pokreću se određeni obrambeni planovi u kojima sudjeluje i Hrvatska. Naše snage su, objasnio je, sada u Hrvatskoj, ali u trenutku kada dođu upute združenih snaga, oni će biti upućeni u određenu misiju.

Riječ je o deset vojnika, rekao je dodajući kako i po tom pitanju možemo očekivati nove odluke Vlade o slanju još vojnika.

Vojnici će, dodao je, biti upućeni u zemlju članicu NATO-a, nikako izvan.

- Sve procedure koje se rade su poznate, mi u ovom trenutku donosimo odluke na Vladi koja, prema potrebi za dodatnim suglasnostima, ide prema predsjedniku RH ili Saboru, Sabor donosi odluku i temeljem nje se vojnici upućuju u zemlju gdje su deklarirane snage, objasnio je.

Banožić je govorio i o opremi koju RH šalje u Ukrajinu, nisu samo puškostrojnice u pitanju, ima i zaštitne opreme, no ima najviše pješaštva, to su zahtjevi ukrajinske strane na koje smo mogli odgovoriti.

Što se tiče količine pušaka, strojnica i ostale vojne opreme koju Hrvatska šalje, nije htio precizirati odgovor, rekao je samo da "tko poznaje taj dio, mogu se opremiti četiri brigade". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!