12:28 / 18.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Banožić: Odluka o novim borbenim zrakoplovima mogla bi se znati iza Nove godine

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da još ne može reći koji su višenamjenski borbeni zrakoplovi u užem izboru navevši kako bi se ta odluka mogla znati iza Nove godine.
Ministar obrane Mario Banožić rekao je da još ne može reći koji su višenamjenski borbeni zrakoplovi u užem izboru navevši kako bi se ta odluka mogla znati iza Nove godine.

➡️
Vlada idući tjedan dobiva studiju izvedivosti nabave borbenih aviona

- O tome tko je uži izbor vam još ne mogu reći u ovom trenutku, rekao je Banožić novinarima nakon otvaranja Kuća hrvatske hrane Crotaste upitan o nabavci novih borbenih zrakoplova te je li to u ovom trenutku racionalni trošak.

- Hrvatska vojska je svojim odgovornim pristupom sve ove godine uspjela nabaviti osnovnu opremu da uvijek kažemo - imamo mogućnost nešto osigurati. Takva je stvar i s višenamjenskim borbenim zrakoplovima, da li ih imate ili nemate. Onoga trenutka kada vam zatrebaju vi ne možete čekati novu nabavu. Ili ih imate ili ih nemate, poručio je.

Pojasnivši kako do 2024. na raspolaganju imamo sadašnje MIG-ove 21, Banožić smatra da ne bi trebalo prepustiti hrvatsko nebo za čuvanje drugim zemljama saveznicama.

- Trošak je uvijek prisutan, ali je isto tako prisutna potreba i mogućnost da će nam baš to sutra zatrebati, kazao je.

Pojasnio je kako je sada završena studija izvedivosti koja je podloga za političku odluku koju će donijeti vlada sukladno mišljenju saborskog Odbora za obranu i Vijeća za obranu. Smatra kako će se ta odluka znati iza Nove godine.

Upitan je li koronavirus ušao u hrvatsko zrakoplovstvo, Banožić je - ne iznoseći konkretnije podatke, rekao da je "virus prisutan" i imaju "određene organizacijske situacije koje su se odnosile na Dan obilježavanja hrvatskog ratnog zrakoplovstva".

- Ono je odgođeno za koji dan dok se epidemiološke mjere i pitanje broja zaraženih ne svede na jedan normalan okvir onda ćemo i obilježiti Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!