Obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

12.12.2022.

15:53

Autor: MORH/HRT

31. obljetnica HRZ-a

31. obljetnica HRZ-a

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici u ponedjeljak je održana središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitavši pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obljetnicu osnutka, ministar obrane Mario Banožić prisjetio se svih pripadnika HRZ-a koji su svoje živote položili za našu slobodu, priopćeno je iz MORH-a.

- Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka. Nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot, rekao je ministar te podsjetio kako je zadnja nesreća pada MiG-a 21 pokazala koliko je opravdana odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

- Nažalost, u godinama koje su prethodole, za vrijeme bivših vlada, poprilično je bilo zapostavljeno sustavno opremanje i modernizacija. Jedino vrhunsko što smo u tim vremenima imali bili su sjajni ljudi. Vlada Andreja Plenkovića ustrajna je u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Nabavljamo višenamjenski borbeni avion Rafale. Ove godine stigla su četiri helikoptera Black Hawk, sva koja su donacija SAD-a, te još dva kupljena. Povećat ćemo broj tih helikoptera jer je naša ambicija imati eskadrilu od 12 Black Hawkova, rekao je ministar obrane.

"Važno je ulagati u sve grane HV-a"

Rekao je kako je važno ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Nabavljamo protuzračne sustave kratkog, a potom i srednjeg dometa čime ćemo složeni sustav visokotehnološke grane kao što je HRZ učiniti sposobnijim za suočavanje sa svim suvremenim izazovima.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana za pilota ozlijeđenog u padu aviona MiG-21 ministar je rekao da se ozlijeđeni pilot oporavlja te da oporavak pospješuje njegova misao i želja da se što prije vrati u postrojbu.

- To je ono što je motivacija za sve nas koji utječemo političkim odlukama na bilo kakve procese unutar HRZ-a i potvrda da trebamo još bolje raditi, rekao je Banožić.

Admiral Hranj o modernizaciji Oružanih snaga

- U ovih 31 godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i povrijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, istaknuvši kako će dolazak modernih borbenih aviona i helikoptera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i za cijele Oružane snage i društvo biti prilika da podignemo sposobnosti te tehnološku razinu u mnogim područjima.

- Svi zajedno na dobrom smo tragu da naše zrakoplovstvo učinimo još boljim i spremnijim za odgovor na suvremene sigurnosne ugroze, zaključio je admiral Hranj.

Izaslanik Predsjednika Republike i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić čestitao je svim pripadnicima 31. obljetnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovsta, a posebno unaprijeđenima i nagrađenima.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec zahvalio se zrakoplovcima na ustrajnosti i vjernosti.

- Ono što se vidi je profesionalnost u pripremama, u organizaciji i provedbi svega što je do sada učinjeno i što će uskoro svjedočiti našoj spremnosti za nastavak razvoja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uskoro će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti još moćniji i snažniji jamac mira i sigurnosti Domovine, rekao je zapovjednik Križanec poručivši svim zrakoplovcima da i dalje nastave podizati ljestvicu izvrsnosti.

Na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale te je otkrivena ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca „Brigadir Antun Radoš“.

Zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac kazao je kako je ploča podsjetnik čemu trebamo težiti i što trebamo biti te da je ovo dom za sve pilote i one koji će to tek postati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!