07:22 / 29.05.2020.

Autor: D.M./HRT

Banožić poziva Zagrepčane da se jave na poziv za financiranje najamnine

-

-

Foto: - / -

Od 1.100 nekretnina koje su neupotrebljive nakon potresa, na javni poziv za financiranjem najamnine stiglo je samo 130 prijava.
Prošla su dva mjeseca od potresa koji je pogodio Zagreb, najjačeg u posljednjih 140 godina, u kojem je najteže stradalo središte grada i epicentralno područje podno Medvednice. Stotine obitelji ostale su bez doma, dio ih živi u oštećenim kućama, a u Cvjetnom naselju trenutačno je smješteno 514 građana.

- Zagrebački potres pao na leđa učenika i roditelja?
- PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih

- Sukladno preliminarnim pregledima i odluci Vlade pronašli smo model kako zbrinuti ljude čije nekretnine imaju oznaku "crveno" i čija je nekretnina neupotrebljiva. Njih je 1.100 i država će im financirati najamninu. Imaju se pravo javiti na javni poziv prema kojem prema prvom članu kućanstva imaju pravo na 35 kvadrata, a za svakog dodatnog po deset kvadrata, do maksimalne procjene vrijednosti 70 kuna po kvadratu. Učinili smo još dva koraka. U suradnji sa studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta organizirana je pomoć ljudima smještenima u Cvjetnom u prikupljanju i ispunjavanju dokumentacije. Prva rješenja bit će dodijeljena danas, najavio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ministar državne imovine Mario Banožić.

Podstanari će morati naći drugi smještaj

U suradnji s Ministarstvom demografije napravljen je i model zbrinjavanja socijalno ugroženih ljudi, kazao je Banožić. Raspisat će se javni poziv za korištenje oko trideset stanova koje država daje u najam. Podstanari neće biti obuhvaćeni pozivom, oni će morati sami naći smještaj. Građanima čija je nekretnina dobila "narančastu" oznaku država će financirati štetu temeljem javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo graditeljstva, kazao je ministar.  

Dodatno utvrđivanje štete i trajni smještaj

-
Postoji dio građana koji tvrde da njihova oznaka nije "narančasta" nego "crvena". Njih pozivamo da se jave na javni poziv i Ministarstvo državne imovine će provjeriti njihove oznake i revidirati ih ukoliko je to uistinu tako. Mjera financiranja najamnine trajat će do 1. rujna 2021. ili dok se postojeća nekretnina ne sanira ili dok se ljudima ne nađe zamjenska nekretnina koja će se financirati iz fonda solidarnosti, kazao je Banožić.

U osam dana, otkad je poslan poziv, imamo 130 prijava od 1100 mogućih. Pozivam ljude da se prijave jer je bitno da se oformi evidencija. Ako postoji skupina ljudi koja neće biti obuhvaćena ovim mjerama, možemo vidjeti što se može napraviti za njih, zaključio je Banožić. Najavio je da će Zakon o obnovi biti sigurno donesen najesen.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!