Banožić: Razrješnje pada drona u Zagrebu morat će pričekati kraj rata u Ukrajini

10.03.2023.

12:40

Autor: HRT/V.G./Hina

U Zagrebu se srušio dron

U Zagrebu se srušio dron

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak u Vukovaru, u povodu godišnjice pada drona u Zagrebu, da su podaci, koji su se mogli prikupiti o tom slučaju prikupili, ali da će razrješenje svih detalja morati pričekati kraj rata u Ukrajini.

Razgovarali smo sa svim zemljama članicama NATO-a preko kojih je dron prešao, one podatke koje smo uspjeli prikupiti prikupili smo, ostaje još jedan dio koji bi trebalo utvrditi, ali znate da je na tom području još uvijek rat tako da ćemo morati pričekati još jedno vrijeme, rekao je Banožić.

Podsjetio je da se od tada išlo u nabavu protuzračne obrane kratkog dometa, a do kraja godine, najavio je, Hrvatska će ugovoriti i nabavu protuzračne obrane srednjeg dometa.

- Potpisao sam i nedavno odluku da idemo u moderniziranje našeg radarskog sustava, a nabavom protuzračnog sustava srednjeg dometa zaokružili bismo tu cijelu priču, poručio je te ocijenio da ono što nije dobro jest činjenica da je 20 godina neulaganja u Hrvatsku vojsku ostavilo negativnog traga.

- Da je sustav protuzračne obrane riješen prije, danas ne bismo bili u ovoj situaciji, poručio je.

Dotaknuvši se odnosa s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i njegova pisma predsjedniku Vlade, rekao je da ne možete raditi destrukciju, a onda tvrditi da ste vi taj koji želi biti konstruktivan.

- To pismo je potpuno netočno jer je poslano u prosincu, a od tada se do ožujka mnogo stvari izdogađalo. Kada se vidjelo da je smišljeno napisano pa se nisu iznijele činjenice da su što se tiče sustava vojne obrane sva imena ljudi bila predložena i da ih taj koji želi biti konstruktivan nije prihvatio, a među njima kao najzvučnije ime ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije", pojasnio je Banožić.

- Međutim, ignorira se prijedlog i uvjetuje se nekakvim paketima. Zakon međutim ne prepoznaje te pakete, dodao je.

Zamoljen da komentira vojnika koji je vozio oklopno vozilo u Petrinji te tijekom nesreće u krvi imao alkohola, Banožić je rekao da povjerenstvo već utvrđuje sve detalje toga događaja.

- Što se tiče alkohola, očito je da je bilo pojava u danima kada je to bilo izvan službe i da je to ostavilo traga u krvi, rekao je.

Istaknuo je da je za alkohol i za drogu ili bilo kakav oblik opijata nulta stopa tolerancije.

- Sukladno tome on je koliko znam već udaljen iz službe i protiv njega pokrenut stegovni postupak, a naravno da će po lancu zapovijedanja tu bili još nekoliko ljudi, rekao je Banožić

Ocijenio je da je riječ o izoliranim slučajeva te ne postoji na tu temu kolektivna priča koja bi nanijela štetu Hrvatskoj vojsci.

- Bitno je da se to nije dogodilo u vrijeme službe, ali on je morao računati da je u službi svih 24 sata kao hrvatski vojnik, poručio je Banožić koji je u Vukovaru bio na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja grada Vukovara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!