Banožić: RH nastavlja pomagati zapadnom Balkanu na putu u EU i NATO

26.06.2023.

12:46

Autor: Hina/HRT/A.S.

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Iako je trenutno fokus na aktualnim događanjima u Ukrajini, Hrvatska ne smije izgubiti iz vida svoje susjede na zapadnom Balkanu i treba biti faktor koji će im pomoći na njihovom euroatlantskom putu, rekao je u Splitu ministar obrane Mario Banožić na konferenciji Europske pučke stranke (EPP).

- Iako je fokus na događajima u Ukrajini, nikako ne smijemo izgubiti iz vida naše partnere i susjede na zapadnom Balkanu. Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a treba biti faktor koji će pomoći zemljama zapadnog Balkana na njihovom euroatlantskom putu, rekao je Banožić u prigodnom izlaganju na konferenciji "Snažnija Europa: Sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana".

Istaknuo je da je Hrvatska dužna tom području pružati potporu i podršku u svim izazovima koji se pred njima nađu zbog stabilnosti cijele Unije.

Što se tiče razvoja obrambenih sposobnosti, ministar je istaknuo kako je Hrvatska prepoznata kao jedan od ključnih aktera u očuvanju mira i sigurnosti na ovim prostorima stoga će i dalje nastaviti ulagati u modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske.

Zahvalio se i braniteljima 

Banožić se osvrnuo na deset godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju i izazovni put u europsku obitelj. Zahvalio se braniteljima na hrabrosti koju su imali suprotstaviti se neprijatelju koji je bio brojniji, snažniji i izboriti se za ono što Hrvatska danas jest, a to je članica EU-a i NATO-a.

Konferenciju je u Splitu organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a.

Zovko istaknula je važnost angažmana Europske unije na osiguranju mira i sigurnosti, s obzirom na aktualnu geopolitičku situaciju i agresiju u Ukrajini.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu David McAllister naglasio je kako područje zapadnog Balkana treba ostati visoko na listi prioriteta Europske unije, s obzirom na politiku proširenja i aktualne izazove. 

U kontekstu aktualnih događanja u Ukrajini kazao je kako će Europa podupirati tu zemlju koliko je god potrebno - financijski, ekonomski, vojno, socijalno.

- Osim što hrabre ukrajinske žene i muškarci brane svoju zemlju i bore se za slobodu, oni također brane i europske vrijednosti. Svi znamo što napad na Ukrajinu znači - napad na europske sigurnosne vrijednosti i zato je Europski parlament ovako angažiran. Zato trebamo pružiti Ukrajini sve što treba kako bi bila uspješna u ovome ratu... obrambenom ratu protiv Rusije, rekao je McAllister.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!