Banožić: Spremni smo za protupožarnu sezonu

06.06.2023.

11:45

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Kanader prilikom gašenja požara

Kanader prilikom gašenja požara

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u utorak da je Hrvatska spremna na protupožarnu sezonu u kojoj će požare gasiti do pet kanadera, šest air traktora, jedan helikopter, zrakoplov pilatus te oko 200 vojnika.

Za ovogodišnju protupožarnu sezonu osigurano 16,3 milijuna eura, izjavio je Banožić, koji je prisustvovao otvorenju Prve SK@UT konferencije u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije.

Protupožarna sezona planirana je u dogovoru s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom a zapovjedi će se izdavati u vatrogasnom zapovjednom centru.

Mario Banožić je rekao da će Hrvatska i dalje biti spremna za pomoć drugim državama u borbi protiv požara u sklopu "rescue mehanizma". Prethodnih godina pružana je pomoć susjednim zemljama - Sloveniji i Bosni i Hercegovini, ali i drugim državama koje su tražile pomoć, poput Grčke i Turske.

Održavanje letjelica


Banožić je rekao kako je u Zrakoplovno-tehničkom zavodu, koji održava kanadere, Ministarstvo poduzelo mjere kako bi sve funkciniralo, s obzirom na lanjski problem kada veći dio kanadera nije bio spreman za sezonu.

- Poduzeli smo određene radnje koje se tiču poboljšanja same komunikacije u sustavu kako bi unaprijedili određene stvari, neke izazove umanjili i to se vidi u broju protupožarnih aviona koji će biti spremi za sezonu, kazao je Banožić.

Dotaknuo se i teme kibernetičkih prijetnji te kazao da je za obranu ključna međuresorna suradnja te da se MORH uspješno bori protiv napada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!