Banožić traži Debeljakovu pismenu izjavu o sposobnosti izvršenja nabave

26.05.2023.

16:24

Autor: Hina/HRT/T.S.

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak pismenu izjavu predsjednika uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka o sposobnosti izvršenja ugovora sklopljenog s MORH-om, istaknuvši da je to sve što mu treba za daljnje postupanje s ciljem završetka projekta nabave ophodnih brodova.


Banožić je to rekao novinarima nakon što su mediji objavili da je Upravni sud u Splitu odbacio tužbu i prijedlog Republike Hrvatske za određivanje privremene mjere kojom se zabranjuje Brodogradilištu specijalnih objekata otuđenje i opterećenje brodova u gradnji.

Pismeno uvjerenje o sposobnosti izvršenja ugovora Banožić navodi kao preduvjet za sastanak s Debeljakom koji se po pisanju medija nada da će se dogovoriti s MORH-om i traži korekciju cijena koje su u međuvremenu znatno narasle, nakon čega bi nastavio s poslom.

- To je sve što mi kao ministru obrane treba u ovom trenutku da bih mogao dalje postupati s ciljem završetka ovoga projekta na pozitivan način za RH i za Hrvatsku vojsku, rekao je Banožić tijekom međunarodne vojne vježbe u Udbini. 

Napomenuo je da je već četiri ili pet puta tražio pismenu izjavu o tome je li u stanju financijski, tehnički, organizacijski odgovoriti na izvršenje ugovora.

Dodao je da su, koliko mu je poznato "oni" danas ponovno imali sastanak s Ministarstvom mora i prometa i predstavnicima MORH-a, gdje se pojašnjavala situacija u vezi s jasnim tumačenjem pomorskoga zakonika".

Banožić: Riječ je o interesu Republike Hrvatske


S obzirom na to da je riječ o brodovima koji se proizvode za potrebe oružanih snaga, uvjeren je da će Županijsko državno odvjetništvo u Splitu žaliti na odluku splitskog Upravnog suda ići u daljnji postupak prema Visokom upravnom sudu. 

- Riječ je isključivo o interesu Republike Hrvatske koja je jasno, nedvosmisleno platila sve troškove temeljem zapisnika koje je imala sve ove godine, ustvrdio je Banožić.


Napominje da je riječ o ugovoru koji je potpisan 2014. i trebao je biti realiziran 2018. Ocijenio je da do takve situacije ne bi došlo da je izvođač učinio sve kako je trebao učiniti.

Unatoč tome, naglašava ministar, išlo se u nastavak projekta te je Debeljak "dobio povećanje 10 posto, koliko je maksimalno zakonski mogao dobiti temeljem tadašnjeg Zakona o javnoj nabavi - pod kojim je i proveden postupak nabave obalnih ophodnih brodova".

Ministarstvo zanima završetak projekta, kazao je Banožić dodavši da se sve ostalo u vezi s vlasništvom i upisom brodova prepušta državnom odvjetništvu.

Upitan o susretu s predsjednikom Zoranom Milanovićem tijekom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i o predsjednikovu ponašanju, rekao je da se "predsjednik države i vrhovni zapovjednik ne bi trebao tako ponašati". Odgovorio je također da nije pozvan na večerašnji prijam u Ured predsjednika, ali i da je ne bi došao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!