Banožić turskom kolegi: Nadamo se dodatnom razumijevanju položaja Hrvata u BiH

02.03.2023.

17:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Hrvatska se nada dodatnom razumijevanju Turske za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je ministar obrane Mario Banožić nakon sastanka s turskim kolegom Hulusijem Akarom u Ankari.

Banožić je turskom ministru nacionalne obrane rekao da će Hrvatska nastaviti "aktivno i ustrajno" podupirati euroatlantski put zemalja u svom okruženju.

- Globalna sigurnosna situacija sve nas poziva na budnost i oprez i na području jugoistočne Europe. Posebno smo zadovoljni nedavnim pozitivnim političkim pomacima u BiH te se nadamo dodatnom razumijevanju za položaj Hrvata u BiH, rekao je.

Tursku je 6. veljače pogodio razoran potres i odnio više od 45.000 života. Hrvatska je Turskoj poslala tim za potragu i spašavanje zarobljenih u ruševinama, a Banožić je rekao da Zagreb stoji na raspolaganju za daljnju pomoć.

- Iz vlastitog iskustva, Hrvatska zna kako je Turska jedna od vodećih zemalja u pružanju međunarodne humanitarne pomoći i među prvima se odaziva u kriznim situacijama. Još jednom upućujem zahvalu Turskoj na pruženoj pomoći nakon potresa u Republici Hrvatskoj, rekao je Banožić.

Ministri su razgovarali o unapređenju suradnje obrambenih industrija. Banožić će tijekom posjeta Turskoj obići neke tvrtke turske obrambene industrije, a Akara je pozvao na ovogodišnju vojnu i zrakoplovnu izložbu - ASDA-u.

- ASDA je sjajna prilika za državne i poslovne bilateralne susrete, ali i za predstavljanje turskih tvrtki i njihovih proizvoda, vjerujem kako će se odazvati pozivu, rekao je Banožić.

Prošlo je godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a hrvatski ministar je zahvalio turskom političkom vodstvu na njihovim naporima da se zaustave ratna djelovanja i uspostavi trajni mir u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine.

- Podržavamo i provodimo sve sankcije i mjere ograničavanja protiv Rusije i Bjelorusije i spremni smo pridonijeti naporima koji se ulažu u projekt razminiranja Ukrajine, reka je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!