Banožić u posjetu hrvatskim vojnicima u misiji NATO-a

27.02.2023.

Zadnja izmjena 19:57

Autor: HRT

Ministar Mario Banožić posjetio hrvatske vojnike u NATO-ovoj bazi u Poljskoj

Ministar Mario Banožić posjetio hrvatske vojnike u NATO-ovoj bazi u Poljskoj

Foto: HTV / HRT

Hrvatske vojnike koji su u misiji u NATO-ovoj bazi Bemowo Piskie na sjeveru Poljske posjetio je ministar obrane Mario Banožić. Ondje je već 11. kontingent naših vojnika koji sudjeluju u aktivnostima misije ojačane prednje prisutnosti. Prvi je put u Poljsku upućena hrvatska bitnica Panzer haubica. - Bilo je zanimljivo danas na vježbi promatrati skupe američke Bradleye uz naše Panzer haubice. Sve se odvijalo stotinjak kilometara od granice s ruskom enklavom Kalinjingradom dok u susjednoj Ukrajini rat bjesni, izvijestio je iz NATO-ove baze na sjeveru Poljske HTV-ov novinar Marin Ćurić


Dodao je da je u 11. hrvatskom kontingentu 73 vojnika, među njima i devet vojnikinja koji su stigli u siječnju, a njihov boravak u NATO-ovoj bazi je sedam mjeseci, a ukupno je u misijama u Poljskoj dosada sudjelovalo 716 hrvatskih vojnika.


-  Ministar Banožić kazao je danas kako želi Bradleye vidjeti u Hrvatskoj vojsci tijekom 2024. godine. Obol tome trebale bi dati i hrvatske tvrtke u obrambenoj industriji. Osim toga, ministar Banožić rekao je kako su započeti pregovori za 30 novih Patria vozila. Mogla se čuti i pokoja riječ o nužnosti modernizacije hrvatske protuzračne obrane, izvijestio je Marin Ćurić o posjetu hrvatskog ministra obrane NATO-ovoj bazi u Poljskoj. 

Modernizacija Hrvatske vojske 


Ministar obrane Mario Banožić, koji je posjetio hrvatske vojnike u NATO-ovoj bazi na sjeveru Poljske u izjavi za HTV govorio je o ciljevima u modernizaciji Hrvatske vojske. 


-  Naš srednjoročni cilj krenuli smo dalje ispunjavati - to su prije svega modernizacija radarskih sustava FSP 117 - i ono što je želja i cilj, u konačnici Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru - to je ugovaranje sustava srednjega dometa. Na taj način ispunjavamo srednjoročne ciljeve koje smo si zadali u vrlo kratkom periodu, izjavio je Banožić. 


Ministar obrane Mario Banožić sastao se s pripadnicima 11. kontingenta Hrvatske vojske raspoređenima u sklopu aktivnosti NATO-a u Poljskoj te ih pohvalio za  profesionalizam i vrhunske sposobnosti koje su pokazali, priopćio je MORH.


Banožić je s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga admiralom Robertom Hranjem i otpravnikom poslova veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Markom Flemingom boravio u službenom posjetu Poljskoj. Sastao se s potpredsjednikom poljske vlade i ministrom nacionalne obrane Mariuszom Blaszczakom te pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u vježbama NATO-a, kao i s pripadnicima Oružanih snaga Poljske.


- Na ovaj način pokazujemo našu solidarnost i jedinstvo u sklopu NATO-a i drago mi je što hrvatski vojnici na poljskom tlu mogu surađivati s vojnicima iz SAD-a, Velike Britanije, Poljske i Rumunjske, izjavio je prilikom posjeta hrvatskog kolege poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak.


Evo što je poručio hrvatski ministar obrane: 


- Želim vam da uspješno izvršavate svoje zadaće, a mojem poljskom kolegi, ali i ostalim ministrima članica NATO-a da radimo što više zajedno kako bismo doskočili izazovima koji se pojavljuju s ratom u Ukrajini, s ruskom agresijom na Ukrajinu, sa svim onim što je danas na tržištu postalo izazov, rekao je ministar Banožić u NATO-ovoj bazi na sjeveru Poljske. 
Ministri obrane Banožić i Blaszczak potvrdili su izvrsnu obrambenu suradnju dviju zemalja, a razgovarali su o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini, o dosad pruženoj materijalnoj i humanitarnoj pomoći toj zemlji, kao i o potrebama i mogućnostima za buduće donacije.

Raspravljali su i o političko-sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te multilateralnoj suradnji u sklopu NATO-a i Europske unije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!