Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a

25.11.2022.

14:29

Autor: HRT/V.G./Hina

Banožić uručio govore o djelatnoj vojnoj službi

Banožić uručio govore o djelatnoj vojnoj službi

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić uručio je u petak 25. studenog 2022. godine na vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova 116 prvih vojničkih ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu u Oružane snage RH kandidatima na specijalističkoj vojnoj obuci.

Riječ je o 116 kandidata od kojih 31 žena, koji su upućeni na specijalističku vojnu obuku u Središte za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima, od ukupno 262 vojnika i mornara koji su primljeni u djelatnu vojnu službu temeljem drugog ovogodišnjeg natječaja Ministarstva obrane raspisanog u rujnu u skladu s iskazom potreba Oružanih snaga RH za popunom vojničkih dužnosti te Planom prijema u Hrvatsku vojsku za 2022. godinu. Ostali kandidati raspoređeni su u skladu sa potrebama OSRH u središta za specijalističku vojnu obuku u Požegi, Karlovcu, Zadru, Bjelovaru, Splitu i Zagrebu. Od primljenih 262 vojnika i mornara, ukupno je 56 žena.

Na spomenutom natječaju kandidatima je po prvi put pružena mogućnost odabira roda i službu u Hrvatskoj vojsci unutar kojih se žele razvijati odnosno pružena im je mogućnost da odaberu mjesto službe gdje će biti raspoređeni.

Čestitajući na potpisivanju prvog ugovora o djelatnoj vojnoj službi čime su službeno postali punopravni pripadnici Oružanih snaga RH ministar obrane Mario Banožić zahvalio je novim pripadnicima na odluci i što su prepoznali mogućnosti koje nudi velika obitelj pobjedničke Hrvatske vojske.

- Vjerujem kako ćete se tijekom vaše djelatne vojne službe i sami uvjeriti da je Hrvatska vojska poticajna sredina u kojoj vam se pružaju mogućnosti stalnog usavršavanja i izgradnje sebe i kao vojnika, ali i kao časne i etične osobe, rekao je ministar.

- Svaki segment djelovanja Hrvatske vojske je bitan, osobito danas, u izazovnom trenutku poremećene globalne sigurnosti. I pored svih ulaganja u obranu koje Vlada provodi, pored najvećeg proračuna za obranu od Domovinskog rata važno je istaknuti da ste upravo vi naša najveća vrijednost, ona čvrsta točka, naša sigurnost, poručio je ministar novim pripadnicima Hrvatske vojske.

Također, u tom kontekstu je istaknuo da Ministarstvo obrane kao dobar poslodavac kontinuirano nastavlja stvarati i dograđivati kvalitetno okružje za rad te ulaže u poboljšanje uvjeta za život vojnika, dočasnika i časnika te za napredovanje u svakome smislu.

- U vrijeme Vlade Andreja Plenkovića od 2016. do 2022. godine plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano raste svake godine. U javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti ove godine prvi put smo specificirali mjesta službe te vam je pružena mogućnost da izrazite koji rod i službu želite odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljujete. Time smo željeli omogućiti da služite Domovini što bliže mjestu prebivališta, rekao je ministar te izrazio uvjerenje da će novi pripadnici svojim radom dati doprinos u slaganju mozaika snaga i sposobnosti Hrvatske vojske.

Zamjenica zapovjednika 1. satnije Bojne za specijalističku vojnu obuku poručnica Tea Trajković rekla je da će novi pripadnici idućih 12 tjedana proći obuku kako bi bili što pripremljeniji za vojničku karijeru i odlazak u postrojbe na nove dužnosti.

- Ja sam se školovala da bi postala časnica u Hrvatskoj vojsci. Otac mi je bio u Domovinskom ratu pa sam i sama odabrala taj poziv kroz koji mogu pomoći svojem narodu i Domovini, istaknula je.

Nova pripadnica Hrvatske vojske, vojnikinja Dina Kursan iz Trogira rekla je da je nakon uspješno završenog programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja odlučila nastaviti svoju vojničku karijeru zbog ljubavi prema Domovini istaknuvši da joj je velika čast što se nalazi na specijalističkoj vojnoj obuci. Vojnik Matija Mašala iz Sesveta odlučio se za vojnički poziv sa 25 godina, a motivacija su mu uz roditelje bile i brojne djelatne vojne osobe i hrvatski branitelji koje je upoznavao kroz život, ali i instruktori.

- Instruktori su mi veliki uzori, pokazali su što znači vojnički život. U Hrvatskoj vojsci sam se pronašao, to je svojevrsno bratstvo gdje brinemo jedni o drugima i gdje nema nikakve razlike od čovjeka do čovjeka, svi se tretiraju jednako, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!