Banožić: Za formaciju 5+5, još jedan kanader i dva Air traktora

15.07.2022.

21:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak u Zrakoplovno tehničkom centru u Velikoj Gorici kako je u ovom trenutku raspoloživo četiri kanadera i tri Air traktora, a još će se do kraja srpnja isporučiti jedan kanader i dva Air traktora.


- Prema riječima uprave ZTC-a, to bi se trebalo dogoditi idući tjedan, jedan Air traktor 23. srpnja, a jedan 30. srpnja i automatski s njim bi trebao ići još jedan kanader, najavio je Banožić te dodao da će na taj način biti u formaciji 5 + 5 u protupožarnoj sezoni napominjući da je Ministarstvo obrane tu kao poveznica kako bi se osigurala proračunska sredstva i zakonski uvjeti.

- Pet plus pet formacija je idealna za nas s obzirom na naše obaveze kroz EU Rescue. Zašto se to nije dogodilo, to će vam pojasniti kolege iz ZTC-a, a ja ispred ministarstva tražim odgovore, s obzirom na sezonu, da to bude čim prije, odnosno u ovih 10 do 15 dana, rekao je Banožić i dodao da se temeljem dinamičkog plana koje je odobrilo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u dogovoru sa ZTC-om treba ispoštovati.

Komentirao je i informaciju da zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva traži informativne ponude za remont kanadera u Italiji.

- Zatražio sam odgovor od zapovjednika HRZ-a gdje mi je pojašnjeno kako je riječ o informativnoj ponudi s obzirom na cijene koje imamo u ovom trenutku na tržištu, rekao je i dodao da "jasno očekuje" od ZTC-a da kaže jesu li spremni završiti taj kanader i ako nisu zašto nisu.

Najavio je i da će tražiti odgovornost, da je dobio informaciju da je predsjednik Uprave ZTC-a na godišnjem odmoru, a na pitanje je li istina da su mehaničar iz ZTC-a dali otkaze i ima li uopće dovoljno radnika, odgovorio je da za to ne zna niti ima uvid u poslovne rezultate, bez obzira što je ZTC državna tvrtka.

Zamoljen da komentira izjave predsjednika Milanovića i postoji li plan oko umirovljenja načelnika Glavnog stožera OSRH, rekao je da je Milanović hrabar na domaćem terenu, međutim kad dođe na međunarodnu scenu, ode podvijenoga repa.

Isto tako, kada govorim o načelniku Glavnog stožera, to se ne događa voljom Banožića, to je temeljem zakona. Niti bi to bio prvi slučaj niti će biti vjerojatno posljednji u Hrvatskoj vojsci, rekao je ministar obrane.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!