08:38 / 20.05.2020.

Autor: A sada Vlada/HR

Banožić: Za mjeru financiranja najamnina 52 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

U emisiji A sada Vlada, urednice Eliane Čandrlić Glibota gost je bio ministar države imovine Mario Banožić.
U emisiji A sada Vlada, urednice Eliane Čandrlić Glibota gost je bio ministar države imovine Mario Banožić.

Ministar je jučer najavio javni poziv Vlade za ljude čiji su stanovi uništeni u potresu, ali i onima koji mogu iznajmljivati stanove za potrebe tih ljudi.

- U skladu s odlukom Vlade od 14. svibnja, Ministarstvo državne imovine napisalo je uputu, a zatim i poziv koji je objavljen na službenim stranicama Vlade, Ministarstva državne imovine i u dnevnom tisku, gdje se pozivaju oštećeni građani i vlasnici stanova koji su voljni dati svoje stanove u najam, rekao je ministar.

Rekao je da na tom javnom pozivu imaju linkove na obrasce na koje moraju dostaviti dokumente, a to su prije svega, vlasnički list koji dokazuje da su bili vlasnici oštećene nekretnine, za najmoprimce je potreban ugovor koji  regulira odnos, potvrdu o prebivalištu ili boravištu, izjavu da su tog dana živjeli sa svojim ukućanima na tom mjestu, izjava da nemaju nekretninu u krugu od 20 kilometara od postojeće adrese.

- Osim navedenog, kada govorimo o kvadratima koji će im pripasti temeljem ovog javnog poziva, za osobu koja je samac, temeljem poticajne stanogradnje, ona ima pravo na 35 metara četvornih i za to se maksimalno po kvadratu plaća 70 kuna. Za svakog drugog člana obitelji dobiva se dodatnih 10 kvadrata puta sedamdeset kuna, rekao je i dodao da bi to značilo za samca da bi za njega maksimalni iznos bio 2450 kuna koje će RH financirati za stanarinu, a za četveročlanu obitelj taj iznos bi bio 4550 kuna.

-Tako ćemo zbrinuti sve ljude koji imaju problem sa stanovanjem, naglasio je ministar.

Drugi dio poziva odnosi se na vlasnike stanova koji su voljni iznajmiti da se također jave na javni poziv, gdje će dostaviti vlasnički list, potvrdu da nemaju dug prema Poreznoj upravi, te izjavu koja vrijedi i za stanare, da dopuštaju da se njihovi podaci javno objave, zato što se zna da će biti veliki interes javnosti za to komu su se dodijelila sredstva.

- Ovim javnim pozivom su obuhvaćeni i oni koji se već nalaze u iznajmljenom stanu ili će iznajmiti stan koji nije u bazi koje će izraditi Ministarstvo državne imovine, istaknuo je.

Zahtjevi će se fizički dostavljati u Ministarstvu državne imovine.

- Oformili smo poseban tim u ministarstvu koji će se baviti samo timei ne mora se čekati 60 dana, rekao je ministar.

Za ovu mjeru financiranja najamnine predviđeno je 52 milijuna kuna te treba istaknuti dae Vlada i ovaj iznos i iznos određenih sanacija, kandidirati za Fond solidarnosti EU.

Na pitanje koliko dugo netko može računati na ovu mjeru financiranja najamnine, ministar je rekao kako je Vlada donijela odluku da to bude do 1. rujna 2021. godine, ili do trenutka kada će se revidirati oznaka na zgradi, a to je da više nije crvena ili do trenutka dok se ne nađe zamjenska nekretnina, ali kako je rekao, Vlada može i produljiti rok.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!