12:49 / 10.03.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Reakcije na osipanje HDZ-a: To pokazuje demokratičnost stranke

Ante Sanader

Ante Sanader

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nižu se reakcije na odlazak pojedinih članova HDZ-a iz stranke uoči predstojećih lokalnih izbora. I dok Butković poručuje kako odlazak bilo kojeg člana nije dobar za stranku, njegov kolega Aladrović kaže da HDZ kao najsnažnija stranka u Hrvatskoj može bez bilo kojeg člana. Sanader pak ističe kako aktualni izlasci iz stranke pokazuju demokratičnost HDZ-a.

- Odlazak bilo kojeg člana nije dobar. Ne znam razloge, treba vidjeti o čemu se tu radi, vjerojatno će biti prilike da se stranačko vodstvo sastane i to raspravi, rekao je ministar mora i prometa Oleg Butković uoči užeg kabineta Vlade.

Na upit je li šteta već napravljena, Butković je kratko odgovorio da će to pokazati vrijeme.


Ministar rada Josip Aladrović poručuje pak kako HDZ može bez pojedinaca koji su se u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučili na odlazak iz stranke.

- Lokalni izbori su uvijek prostor kad se neki i naši članovi i oni koji više ne vide svoju perspektivu u HDZ-u žele profilirati. Oni koji ne vide priliku su odlučili otići. Mi kao snažna organizacija, kao stožerna i najsnažnija stranka u Hrvatskoj, sigurno možemo bez svakog od članova, pa tako i bez pojedinaca koji su se u Vukovarsko-srijemskoj odlučili na odlazak, rekao je Aladrović.

Iznenađenja u politici je teško doživjeti


Spomenuo je da su se dolaskom ministra Marija Banožića na čelo vukovarsko-srijemskog ogranka HDZ-a u stranci dogodile pozitivne promjene.

- Ministar Banožić je preuzeo ogranak i uvjeren sam da će polučiti sjajne rezultate na izborima, bez obzira što neki pojedinci to ne promatraju, odnosno smjer politike. Ja osobno smatram da je to ispravan put, rekao je Aladrović.

- Iznenađenja u politici je sve teže doživjeti, pa tako i izlazak gospodina Juzbašića, ali siguran sam da to neće učiniti nikakvu štetu HDZ-u.

Banožić reagirao na kritike

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je kritike svojega stranačkog kolege, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića o tome kako se Banožić kao predsjednik županijske organizacije Vukovarsko-srijemskog HDZ-a ne bavi dovoljno problemima u stranci koji su rezultirali izlaskom dugogodišnjih članova uoči lokalnih izbora.

- Za kolegu Anušića mogu samo reći da očekujem od njega da, kao potpredsjednik stranke, podrži kandidate HDZ-a u Vukovarsko-srijemske županije te da kao predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije političku igru vodi na području te županije, kazao je Banožić rekavši kako će lokalni izbori pokazati da je vukovarsko-srijemska organizacija HDZ-a jako dobro posložena organizacija.

Komentirajući današnji izlazak iz stranke predsjednika Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Slavka Grgića, Banožić je rekao kako je Grgić bio predsjednik, ali ne mladeži, koju je uspio rasuti u protekle četiri godine.

- Bivšem kolegi Grgiću mogu samo reći neka bude pošten i kaže što je radio ove protekle četiri godine, poručio je Mario Banožić.

Sanader: Izlasci iz stranke pokazuju koliko je HDZ demokratski

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader u srijedu je poručio da aktualni izlasci pojedinih članova iz HDZ-a pokazuju demokratičnost stranke, odbacivši tezu da je riječ o osipanju stranke, uz uvjerenje da će HDZ pobijediti na lokalnim izborima.

- Demokratsko pravo svakog pojedinca je da odluči gdje će, što će i kako će. To najbolje pokazuje koliko je hrvatsko društvo demokratsko i koliko je HDZ demokratski, komentirao je Sanader izlazak gradonačelnika Trilja Ivana Šipića iz HDZ-a.

Znam za problem, naime, Šipić je izgubio na zadnjim unutarstranački izborima od svog zamjenika, dogradonačelnika, mjesto predsjednika tamošnjeg HDZ-a i triljski HDZ donio je odluku da će kandidat za gradonačelnika biti bivši dogradonačelnik i predsjednik HDZ-a Trilja Ivan Bugarin, pojasnio je.

Demantirao je da je u sukobu sa Šipićem nego je kao razlog odlaska iz stranke naveo unutranje probleme u Trilju.

- HDZ je samostalan na svim razinama, svatko na svojoj razini odlučuje i snosi odgovornost za izborne rezultate, dodao je Sanader.

Sanader nije zabrinut za ishod HDZ-a na lokalnim izborima, posebice u Trilju, Županji i Vukovarsko-srijemskoj županiji. To ne komplicira situaciju nego upravo pokazuje demokratske procese u HDZ-u i nisam zabrinut jer ćemo pobijediti u oba mjesta i cijeloj Hrvatskoj, uvjeren je politički tajnik stranke.

Odbacio je teze da se HDZ u Slavoniji osipa.

- Jutros sam provjeravao, u Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo 15.100 članova, od 1. ožujka u HDZ se učlanilo 50 ljudi, 32 izašlo, a dvoje umrlo. Ako je to osipanje, to je vaša slobodna procjena, uzvratio je na novinarsku opasku.

- Nemojte brinuti, HDZ će pobijediti u Vukovarsko-srijemskoj županiji i bit će opet najbolji, poručio je.

Komentirajući čestitke iz Domovinskog pokreta na hrabrosti onima koji su izašli iz HDZ-a, Sanader je ustvrdio da je narod najbolje mjerilo i da su zadnji parlamentarni izbori pokazali koliko je stranka Miroslava Škore uspješna, a, dodaje, to će pokazati i lokalni izbori.

Najmanje tko se treba brinuti o HDZ-u je Domovinski pokret, neka oni brinu o sebi, o svojim izlascima i svojim saborskim zastupnicima koji ih napuštaju i onima koji najavljuju napuštanje, kazao je.

Domovinski pokret ima svojih velikih problema, HDZ će ih pobijediti i u Našicama, poručio je Vesni Vučemilović koja je govorila o problemima u tamošnjem HDZ-u.

Kritike župana osječko-baranjskog Ivana Anušića na račun ministra i čelnika vukovarsko-srijemskog Marija Banožića za Sanadera su dokaz demokracije u HDZ-u, iako, kaže, mnogi govore da je nema.

Anušić ima svoje mišljenje, a suradnja između njih je dobra i nema nikakvih problema, smatra Sanader.

- Iz HDZ je otišlo puno članova, od kojih su neki čak i osnivali stranku i znamo gdje su završili, nema ih više na političkoj sceni, a HDZ pobjeđuje 30 godina. U Vukovarsko-srijemskoj županiji smo najjači i tamo ćemo pobijediti, zaključio je Sanader.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!