Bara i Čoja kao uvertira u Sinjsku alku

03.08.2019.

12:20

Autor: T.D./HRT

default error photo
Trodnevne alkarske svečanosti počele su jučer Barom. Pobjedu je odnio Ante Zorica. Viteško nadmetanje nastavlja se danas Čojom, sve je to prava uvertira u 304. Sinjsku alku.
Trodnevne alkarske svečanosti počele su jučer Barom. Pobjedu je odnio Ante Zorica. Zorica je trostruki slavodobitnik Alke, kojem je alkarski vojvoda Boško Ramljak privezao na koplje 200 centimetara zelenog sukna, a nagrađen je i brončanom plaketom te s 15 tisuća kuna.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Natjecanje na Bari i Čoji održava se po istim pravilima kao i na Alci, ali bez svečane alkarske odore. U natjecanju na Bari i Čoji u trećoj trci ne isključuju se alkari, bez obzira na broj osvojenih punata u prve dvije trke.

Kupreški kosci došli su uveličati pobjedu Ante Zorice. Pokosili su simbolično jednu livadu u blizini Sinja, u Sinjskom polju. To je tradicija koja traje već desetljećima i stoljećima, kad se pobjedniku Bare darovala jedna livada. Osim Hrvatske vojske, u gradu su nastupali talijanski streličari i "Bokeljski mornari".  - Za pobjedu se uvijek treba poklopiti puno stvari, očito je jučer bio moj dan. Odličan konj, mirna ruka, i zato je došlo do tog uspjeha s osam punata. U alci nema favorita. Normalno da ću se potruditi, danas je novi dan. Kako god kolege alkari grizu, tako ja grizem još više, istaknuo je Ante Zorica.   

Viteško nadmetanje nastavlja se danas Čojom, sve je to prava uvertira u 304. Sinjsku alku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!