Barić: U zatvorima nema mjesta, nasilnici izvršenje kazne čekaju kod kuće

24.08.2022.

11:39

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Željka Barić

Željka Barić

Foto: Studio 4 / HRT

Događaj u Gospiću kada je muškarac teško ozlijedio bivšu suprugu i njezina prijatelja - ponovno je otvorio pitanje obiteljskog nasilja i postupanja u takvim slučajevima. Naime, napadač je prošlog tjedna osumnjičen za kazneno djelo lišavanja slobode i fizičkog napada na suprugu, no pušten je na slobodu uz zabranu pristupa bivšoj supruzi. Županijska državna odvjetnica u Karlovcu zatražila je od gospićkog Općinskog državnog odvjetništva - žurno izvješće o postupanju u tom predmetu, koji je prethodio pokušaju dvostrukog ubojstva. Problematiku nasilja u obitelji i ponavljanja nasilničkih djela analizirala je Željka Barić, ravnateljica Doma „Duga-Zagreb”, gostujući u emisiji "Studio 4". 

Neučinkovite kazne za nasilnike

Neučinkovite kazne za nasilnike

Foto: Sturdio 4 / HRT

Barić je rekla da je poznato iz 2019. godine da je 30 posto u obitelji, koji su došli do suda, recidiviralo na prekršajnoj razini činjenja djela i 55 posto na kaznenoj razini.

- Kazne koje dobivaju i kada budu procesuirani nisu učinkovite 100 posto, ali to nije ni realno očekivanje, naglasila je.

Smatra da je ključna koordinacija u sustavu onih koji postupaju u slučajevima nasilja. Rekla je kako je u slučaju iz Gospića sud brzo reagirao i to je kako kaže, za pohvalu.

- U praksi svjedočimo da to traje više tjedana. Osoba koja je u ovom slučaju nasilnik vrlo je brzo ponovila nasilništvo i to je trebalo biti znak da se radi o osobi koja ponavlja obrazac nasilnog ponašanja i koja je usmjerena na žrtvu te je spremna u nekom trenutku napraviti korak više, naglasila je te dodala kako je nasilnik trebao biti upućen u istražni zatvor.

Barić kaže kako, na žalost, u zatvorima u kojima se izdržava kazna nema dovoljno mjesta.

- Svjedočila sam da počinitelji prekršajnih djela nasilja čekaju kod kuće izvršenje kazne. Upravo stoga se često izriču uvjetne kazne, govori.

U Domu „Duga-Zagreb” ima 25 mjesta. U 2020. bilo je sve dosta statično, 2021. bio je umjereni porast štićenika, ali u cijeloj 2022. primjećuje se da u Dom dolaze znatno mlađe žrtve s malom djecom.

- Povratak mladih mama počinitelju je 30 posto s idejom da zna da ima pomoć izvan obitelji, ali idem probati još jednom. Tu se radi o emocionalnoj ovisnosti, rekla je i dodala kako je to glavni razlog ostanka u vezi.

Na pitanje koliko su žene spremne govoriti o bolnim situacijama, Barić je rekla kako u Domu imaju tri razine na kojima djeluju.

- To je razina u skloništu, savjetovalištu i razgovor s osuđenim počiniteljima nasilja, istaknula je.

Dodaje kako su u skloništu žene težeg nasilja i one žele pričati o tome što im se dogodilo. U savjetovalište dolaze žrtve koje žele ostati anonimne, ali traže savjet.

Ove godine pet žena su ubili vlastiti sinovi. Praksa pokazuje da je u većini takvih ubojstava stvar u ne liječenoj psihičkoj bolesti ili liječenoj koja je u pauzi s uzimanjem lijekova u vlastitom odabiru.

Barić naglašava kako je dodatno osjetljiva skupina zlostavljanih onih s invaliditetom.

Na pitanje koliko se žene dugo zadržavaju u skloništu rekla je kako je od 2007-2010. godine prosjek bio 2 mjeseca, od 2010-2020. taj prosjek je između 3 i 6 mjeseci.

- 80 posto žena koje su izašle iz skloništa su rekle da im je boravak u njemu donio osjećaj sigurnosti, podrške i nade, naglasila je.Autonomna ženska kuća osudila izjavu o nepritvaranju obiteljskih nasilnika

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb u srijedu su osudile skandaloznu i neprihvatljivu izjavu općinske državne odvjetnice Tatjane Šimunić Adamović koja je u vezi slučaju obiteljskog nasilja u Gospiću rekla "kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici".

Autonomna ženska kuća Zagreb očekuje hitnu reakciju Vlade, pravosuđa i policije kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje protiv žena zabranjeno, da se neće tolerirati u našem društvu te da će biti sankcionirano maksimalno zakonom propisanim kaznama.

Konkretno, u slučaju obiteljskog nasilja u Gospiću radilo se o nasilniku recidivisti, o kontinuitetu nasilja istog muškarca nad istom ženom. Policija je tjedan dana prije pokušaja ubojstva već intervenirala radi nasilja i prijetnji ubojstvom, no usprkos toga pušten je na slobodu.

Aktivistice se pitaju - zar je zaista poruka države: "Kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici?"

Došli bismo do toga da bi se frekvencija raznih oblika muškog nasilja protiv žena smanjila, ali bi i stopa femicida bila znatno manja, poručuju.

Autonomna ženska kuća Zagreb poziva premijera Andreja Plenkovića da hitno sazove tematsku sjednicu Vlade na temu prevencije i sprječavanja raznih oblika nasilja nad ženama, sa ciljem rigoroznog sankcioniranja nasilnika.

Martinčević (Reformisti) traži hitnu reakciju ministra Malenice

Zastupnica Natalija Martinčević (Reformisti) zatražila je u srijedu hitnu reakciju ministra pravosuđa i uprave zbog postupanja i izjave općinske državne odvjetnice koja je, vezano za slučaju obiteljskog nasilja u Gospiću, rekla "kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici".

- Očekujemo da se ministar Ivan Malenica ogradi i osudi ovakvu izjavu te da se hitno poduzmu sve mjere koje će osigurati zaštitu žrtava nasilja, ali očito i nužnu edukaciju odgovorih osoba vezanih uz postupanja u slučajevima obiteljskog nasilja, priopćila je Martinčević.

Reformisti, istaknula je, spomenutu izjavu smatraju skandaloznom i potpuno neprihvatljivom ne samo sa stajališta tog slučaja već i poruke države i društva prema nasilnicima i posebno prema žrtvama nasilja, tim više što državna odvjetnica predstavlja i govori u ime države.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!