13:07 / 09.10.2018.

Autor: R.B./S.M./HRT

Barić: Nacionalni stadion trebao bi biti u Zaprešiću

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ondje postoji oko 150 hektara za to. Radi se o idealnoj lokaciji, a postoji i državno zemljište i namjena tog zemljišta, kazao je.
Gostujući u HRT-ovoj emisiji "Romano Bolković - 1 na 1", arhitekt i urbanist Otto Barić izjavio je kako smatra da bi nacionalni stadion trebalo izgraditi u Zaprešiću. 

- Ponovno aktualizirano pitanje nacionalnog stadiona 

Smatra da nacionalni stadion ne mora nužno biti u Zagrebu. On bi mogao biti u Splitu, Osijeku ili Rijeci. Ali logika nalaže da on bude tu. Ja bih ga smjestio u Zaprešić. Tamo postoji oko 150 hektara za to. Radi se o idealnoj lokaciji, a postoji i državno zemljište i namjena tog zemljišta, kazao je.

Najveći problem je u tome što su dosadašnji prijedlozi zapravo prijedlozi interesnih skupina koje bi htjele negdje nešto napraviti. No nitko se nije sustavno time pozabavio, izjavio je Barić.

Osvrćući se na projekt kolege Njirića kazao je da je sjajan, ali smatra da je nerealan. Arhetip takvog projekta je stadion u Guadalajari iz 80-ih godina. Radio ga je jedan Francuz, a poznat je po tome što se gradio 12 godina i tri puta je premašio proračun, objašnjava Barić.

Odgovarajući na pitanje urednika i voditelja Romana Bolkovića, arhitekt Barić je rekao da bi Hrvatskoj trebao stadion od 40-45 tisuća gledatelja. Ne bi smio stajati više od 100 do 150 milijuna eura, kazao je među ostalim.

U emisiji je Barić govorio o svojim projektima u svijetu. Kao zanimljivost Bolković je istaknuo da je Barić prvu nagradu dobio već na 3. godini studija, 1980. godine, za zgradu Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije u Ljubljani.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!