19:28 / 10.03.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sanja Barić: Procedura se mora poštovati

Sanja Barić

Sanja Barić

Foto: Dnevnik / HRT

Svatko može nešto misliti, ali procedura je propisana Zakonom od ljeta 2018. Što smo otada radili? Zašto nitko dosad to pitanje nije postavio, a jako dobro se znalo kad ide izbor predsjednika Vrhovnog suda? Bojim se da ovo uopće nije pitanje ustavnosti, kako se postavlja u javnom prostoru, već da se ovdje žele nažalost bildati mišići i okrenuti priča na nešto što nije slučaj, rekla je ustavna stručnjakinja Sanja Barić za središnji Dnevnik HTV-a komentirajući aktualna prepucavanja oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.
Odgovarajući na pitanje može li predsjednik Republike predložiti svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda mimo javnog poziva, Barić je poručila da se procedura mora poštovati.

- Zamislimo da se gospođa Đurđević javila na javni poziv, bi li poštovao proceduru? Zamislimo situaciju da je predsjednik predložio kandidata kojeg ne smatramo dobrim, bismo li mu onda rekli da treba poštovati proceduru? Poanta je da ne možemo razmišljati o proceduri ovisno o tome sviđa li nam se ili ne sviđa ishod, moramo gledati proceduru kao nešto što postoji i što je vrijednost sama po sebi. Procedura se mora poštovati. Ako Zakon tako kaže, svi smo odgovorni da se njega držimo. Ovaj Zakon se konkretno odnosi na postupanje predsjednika, dakle isključivo po toj proceduri, rekla je Sanja Barić.

Na upit znači li to da predsjednik krši Zakon, Barić kaže da će konačnu odluku o tome vrlo brzo donijeti Ustavni sud. Moguća su dva ishoda. Ili je zakon odnosno procedura neustavna.

- Ako je tako, onda se može postupati kako postupa predsjednik. Međutim, jedino Ustavni sud može odlučiti je li Zakon sukladan s Ustavom. Činjenica da do sada nitko, ni predsjednik niti oporba, a jedna petina zastupnika je ovlaštena pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, dvije godine nitko nije pokrenuo ovaj postupak. Neobično bi bilo da ispadne da je Zakon sada neustavan, a do sada nitko o tome nije razmišljao. Bojim se da samo gledamo na to kakav će biti ishod, rekla je Barić.

Druga varijanta je da je Zakon sukladan s Ustavom.

- Onda doista ne vidim kako bi to Ustavni sud mogao konstruirati, kolokvijalno rečeno, da "vuk bude sit, a ovca cijela" pa da kažemo: "procedura je tu, ali predsjednik, ako ne želi, ne mora je se držati". To je opet rušenje procedure. Sve se svodi na to je li ovaj Zakon sukladan s Ustavom, a to može isključiti jedino Ustavni sud.

Barić konkretni Zakon ne smatra neustavnim.


- Ne vidim problema s ustavnošću ovog Zakona. Može imati neke nedorečenosti, neke stvari su možda mogle biti bolje napisane. Smatram ni da ga velika većina dosad nije smatrala neustavnim jer nitko od državnih tijela, iako je imao priliku, nije podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti, već jedna privatna osoba, Dario Juričan, zbog kojeg će Ustavni sud sada postupati.

Bildanje mišića

Milanović je mišljenja da je Državno sudbeno vijeće nepotrebno u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Barić kaže da svatko ima pravo na mišljenje, ali ističe da je procedura propisana zakonom još od ljeta 2018. Pita se zašto dosad nitko nije reagirao.


- Koja god da je procedura, i predsjednik i Sabor imaju snažnu poziciju. Nitko ne može nikomu nametnuti svojeg kandidata. Mora postojati suglasno mišljenje predsjednika i saborske većine. Ova svađa narušava povjerenje u pravni poredak i šalje pogrešnu poruku građanima, a to je - ne sviđa mi se ishod neke procedure pa je više neću poštovati. Neprihvatljivo!, poručuje.

Kriza nepoštovanja propisa

Ustavna stručnjakinja poručuje da ova status quo situacija neće dugo potrajati jer će odluka Ustavnog suda stići uskoro, kako su i najavili. Ističe kako ovdje nemamo krizu institucije Vrhovnog suda već krizu nepoštovanja propisa. 

- Procedura je propisana, Sabor je se drži, predsjednik je dovodi u pitanje. Neće trajati dugo, Ustavni sud će odlučiti zahvaljujući privatnoj osobi, a ne ovima koji su odavno trebali pokrenuti te postupke. Ne trebamo se brinuti što će biti s Vrhovnim sudom, mandat trenutačnom predsjedniku traje do 15. srpnja, a nakon toga će ga, bude li potrebno, sukladno zakonu zamjenjivati zamjenici, rekla je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je predsjedniku Zoranu Milanoviću vratio na doradu finalni prijedlog.

- Ja ne vidim kako bi predsjednik mogao doraditi dokumentaciju, ako uporno govori da ne želi poštovati proceduru. Jedino ako bi popustio, to je jedini način kako može isproducirati to što se traži, zaključila je Barić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!